Hegesztést nem lehet online tanítani

A szakképző iskolákra más szabályok vonatkoznak a november 11-iki átállás óta is. A szakmák nagy részét képtelenség lenne virtuálisan elsajátítani, hetekre, hónapokra pedig nem állhat le az oktatás. De akkor hogyan oldják meg?

- Azt már tavasszal sejteni lehetett, hogy a járványnak lesz egy következő hulláma, így volt idő a felkészülésre - mondja elöljáróban Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. Nyolc iskola tartozik a centrumhoz, palettájuk széles: a technikumtól a szakképző iskoláig, a nappalitól a felnőttképzésig. A választható mesterségek skálája pedig ennél is sokkal színesebb: építőipari, gépipari, informatikai szakok mellett a szépség-, az élelmiszeripar vagy éppen a közgazdaságtan is választható iskoláiban. Egy ekkora közösségben a pandémia hatalmas zűröket okozhatna - de ahogy a kancellár fogalmaz: állják a sarat.

- A jelenlétet nem feltétlenül igénylő tárgyakat, elsősorban a közismeretieket, a mi iskoláinkban is online tartják a kollégák, ehhez minden feltétel adott az intézményekben. Kiértékeltük a tavaszi tapasztalatokat a pedagógusok, a szülők és a diákok szempontjából is, és kidolgoztunk egy mindenki által elfogadható utat. A különböző online platformokat például egységesítettük, hogy ne kelljen a tanulóknak minden tárgynál más programot használniuk. Működik a kommunikáció is, összességében zökkenőmentesen átálltunk a november 11-én bevezetett, minél kevesebb személyes találkozást előíró rendszerre. Az órák átcsoportosításával, a beszámolók, értékelések kidolgozásával, az egyéni konzultációs lehetőségekkel iskolánként kidolgoztuk az intézkedési tervet. Működik - foglalja össze jelenük egy részét Králik Tibor. A szakképző iskolák legfontosabb bázisa azonban maga a szakmaképzés, aminek nagy részét szinte lehetetlen lenne online elsajátítani. Vagy mégis?

A szakképzésben elméletet lehet, de a gyakorlati tudást nehéz átadni személyes jelenlét nélkül.
pexels

- Vannak olyan képzések, ahol lehetséges, például az informatika vagy a közgadaságtan. De kétségtelen, hogy gyalulni, betont keverni vagy például autót szerelni nem lehet csak képernyőn keresztül megtanulni és begyakorolni. Az ilyen szakmáknál továbbra is személyes jelenléttel folyik az oktatás. A duális képzésben partner cégek nagy része is vállalta a diákok fogadását, természetesen a lehető legnagyobb biztonságot garantálva. Ugyanez a helyzet a tanműhelyekben is: a szokottnál kisebb, öt-hat fős csoportokban, maszkban, ha kell kesztyűben, ahol lehet fizikai elválasztás mellett, plexi mögött dolgoznak a diákok és a szaktanárok. Az órarendeket módosítottuk, a csoportok forgószínpad-szerűen váltják egymást. Persze ahol mondjuk 150 négyzetméteres csarnokban dolgoznak, ott nagyobb létszámú csoportot is engedtünk. A technikusi szakokon pedig tömbösítettünk, hogy a vidékről bejáróknak minél ritkábban kelljen közlekedési eszközt igénybe venniük. Ezért például vannak olyan osztályaink, ahol egy hétig csak gyakorlati oktatás megy, aztán újabb egy hétig elmélet. Ugyanez a helyzet a felnőtt oktatásban: amit lehet online tartunk, amit nem, azt kisebb csoportban. És arra is figyelünk, hogy este nyolcra hazaérjenek a bejárók is. A gyakorlati oktatáson részt vevő vidéki tanulóink számára biztosítjuk a kollégiumi elhelyezést is, akár egyszemélyes szobában - sorolja intézkedéseiket a kancellár.

Azért elég sok mindent kellett összefésülniük. A szakképzésben dolgozó pedagógusokon ennek ellenére nagy teher van.

- Nagyon sok mindenre oda kell most figyelni: a tananyag leadása, a biztonsági intézkedések betartása és betartatása mellett segíteniük kell a diákok átállását is, gondoskodniuk kell tanulóik rendszeres elfoglaltságáról, nyomon kell követniük a haladásukat és még sorolhatnám. De azt látom, hogy a rendszer működik, a kollégáim segítik egymást és professzionálisan végzik a munkájukat - fogalmaz Králik Tibor. A centrum nyerésre áll - s ez maradjon így! -, persze ez nem jelenti azt, hogy az iskolákban ne bukkanna fel a betegség.

- Sajnos mi sem tudjuk kizárni a koronavírust. November 12-e óta két gyakorlati csoportnál kellett a tanműhelyen kívüli oktatást elrendelni. Háromezer diákunk van, úgyhogy ez azt gondolom jó arány és ne is legyen rosszabb. A pedagógusokat sem kerüli el a betegség, de közülük többen, akiknek enyhe tünetei voltak vagy még az sem, karanténjuk idején is megtartották online óráikat. Reméljük nem lesz rosszabb a helyzet, ezzel együtt alig várjuk, hogy vége legyen ennek a rendkívüli állapotnak - zárta Králik Tibor.

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek