Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brenner a Die Presse-ben kritizálja Orbánt

Orbán csak a hatalom nyelvén ért - írja a soproni származású politikus. Az enyugaton magyarul olvashatja a cikket.
Hirdetés
Hirdetés

- Orbán visszaél az uniós forrásokkal, hogy önmagát és szövetségeseit gazdagítsa. Az EU-nak egyértelműen állást kell foglalnia a költségvetéssel kapcsolatos vitában - írja Koloman Brenner, a Jobbik politikusa a Die Presse "vendégjegyzet" rovatában.

- Az EU költségvetését (beleértve a koronavírus-mentőcsomagot) fenyegető vétó Magyarországtól és Lengyelországtól egy soha nem látott zavart okozott az EU-tagállamok és az Európai Unió vezető politikusai között. Nem csoda: mint anno Jaltában, amikor a demokratikus politikusok a Népszövetség idején Sztálinnal, vagy még azt megelőzően Hitlerrel tárgyaltak, azt feltételezték, hogy a szemben ülő pontosan úgy gondolkodik és cselekszik, mint ők. Micsoda történelmi hiba!

Azok a hangok, amelyek most gyors megállapodást szorgalmaznak Magyarországgal és Lengyelországgal, bármi is legyen az ára, Orbán és társai motivációját teljesen tévesen ítélik meg: ők ugyanis nem képviselik országaik nemzeti érdekeit, mint ahogy azt Manfred Weber tévesen gyanítja. Orbán okos és agresszív politikus, aki uniós forrásokat és politikai hatalmat használ családja és saját maga vagy szövetséges oligarchái gazdagítására. Ezzel párhuzamosan az elmúlt tíz évben fokozatosan lebontotta a polgári demokrácia eredményeit; antidemokratikus politikusként minden kulcspozíciót a számára alárendelt embereknek ad, és ezt olyan ügyesen teszi, hogy sem az Európai Néppárt nem tudta eltávolítani a Fideszt soraiból, sem a többi befolyásos európai politikus nem tett ellene, azon túl, hogy vasárnapi beszédekben kiálltak a magyar jogállamiság és demokrácia védelmében. Nem utolsó sorban azért, mert a nagy német autógyártók gazdasági érdekei felülmúlják például a sajtószabadság vagy a magyar polgárok munkavállalói jogait.

Európa válaszút elé került. A döntéshozóknak most a következő alapvető megállapításokat kell figyelembe venniük. Először: Orbán nem védi Magyarország nemzeti érdekeit, nem képviseli a magyar embereket! A választási rendszernek köszönhetően a szavazatok mintegy 48 százalékát kitevő választási eredmény kétharmados többséget eredményez a parlamentben. Tehát több szavazó szavazott az ellenzéki pártokra, mint az ő pártjára. Olyan körülmények között, amelyeket az EBESZ megfigyelői is kritizáltak: a 2018-as választások félig-meddig szabadok voltak, de nem voltak tisztességesek. Magyarország állampolgárainak egyértelmű többsége támogatja országunk EU-tagságát, és nem ért egyet Orbán vétójával.

Amint azt az összes ellenzéki párt közös nyilatkozata kimondta: „Nem azért győztük le a kommunista egypártrendszert, és csatlakoztunk az európai értékközösséghez - ahogyan a magyar állam alapítója, Szent István alatt tettük -, hogy egy korrupt és autokratikus rendszer túszul ejthesse mind az EU-t, mind pedig Magyarország polgárait, akiket mindeközben megfosztanak jogaiktól és a nekik járó támogatásoktól."

Orbán csak a hatalom nyelvén ért, haszontalan ellene érvelni. Az elmúlt tíz évben az EU ellen lépett fel és autokratikus vezetőkkel kacérkodott Erdogantól Lukasenkoig Magyarország állampolgárai elvárják, hogy az EU és az értékközösségünk Vezetői egyértelmű irányt mutassanak és kepviseljék mind az 500 millió európai polgár érdekeit, beleértve a magyarok érdekeit is. Amennyiben ez nem történik meg, az EU összeomlása fenyeget, ha nincsenek olyan kötelező erejű értékek, mint a jogállamiság és a nyugati-keresztény kultúra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés