Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki érti a politikai pókert, az nem ért egyet a vétóval

Egy felmérés szerint a magyarok nagy többsége nem ért egyet azzal, hogy Magyarország blokkolja a EU-költségvetést és a helyreállítási alapot.
Hirdetés
Hirdetés

A magyarok nagy része nem igazán érti, mi történik és miért az EU-büdzsé magyar vétójával kapcsolatban. Aki úgy érzi, hogy igen, azok nagy többsége nem ért egyet azzal, hogy Magyarország blokkolja a költségvetést és a helyreállítási alapot. A legtöbben úgy gondolják, hogy a magyar kormány azért vétózott, mert félti az EU-s pénzek hozzá közel álló köréhez juttatását - derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amit az Euronews megbízásából készített az Opinio intézet.ó - írja az Euronews .

Az Opinio alkalmazással készített felmérés adatai szerint tízből hat magyar hallott róla, hogy Magyarország megvétózta Brüsszelben az EU-költségvetést és a helyreállítási alaphoz szükséges saját forrás rendeletet. Körülbelül ekkora arányban nem is ítélték meg a lépést a válaszadók, valószínűleg azok, akik nem követték az ezzel kapcsolatos híradásokat. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek hallottak a vétóról (79%). A legkisebb arányban pedig a 23 év alatti válaszadók (37%).

Azok körében, akik véleményt formáltak (a válaszadók 57% százaléka), a többség szerint nem volt jó döntés a vétó bejelentése, mert elszigeteli az országot az EU-ban. Ez az összes válaszadó 29 százaléka, és a valamilyen ítéletet megfogalmazók kicsit több mint fele. Csaknem felennyien (14 százalék) vélik úgy, hogy gazdasági értelemben jelentős kárt okozhat az Orbán-kormány lépése, ez körülbelül a negyede azoknak, akinek van véleménye az ügyről. Mindössze a válaszadók 8 százaléka (az ítéletet megfogalmazók 14 százaléka) látja úgy, hogy jó lépés volt, mert ez növeli a politikai mozgásteret. Azzal értettek egyet a legkevesebben, hogy ez gazdaságilag még előnyös is lehet.

A legmagasabb azok aránya, akik szerint a vétó oka az, hogy kormány félti az EU-pénzek saját kedvezményezetti köréhez juttatását. Az összes válaszadó 39 százaléka, a véleményt formálók 62 százaléka véli így. A válaszadók 12 százaléka szerint a kormány az ország szuverenitását védi, ez azoknak az ötöde, akik meg tudták ítélni. Kicsivel kevesebben (11 százalék) látják úgy, hogy ez csak a politikai póker része.

Egy, az Európai Parlament megrendelésére 2020 októberének elején készített felmérés szerint az uniós állampolgárok 77 százaléka támogatja azt az elvet, hogy a tagállamoknak adandó uniós kifizetések feltétele a jogállamiság tiszteletben tartása és a demokratikus elvek alkalmazása legyen.

Magyarországon a közvéleménykutatásban résztvevők 72 százaléka tartja indokoltnak, hogy a jogállamiság kereteinek betartása feltétele legyen az EU-s támogatások folyósításának. Az így válaszoló magyarok fele (36 %) inkább, másik fele (36 %) teljesen egyet ért az elvvel.

26 tagállamban 70 százalék fölötti az érték, egyedül Csehországban alacsonyabb ennél (59 százalék).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés