Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szállnak a darvak Sopron felett is

Igazi látványosság figyelhető meg a Fertő-tónál: daruk ezrei tartanak szünetet dél felé vonulásuk közben.
Hirdetés
Hirdetés

A madarak csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel a Fertő - Seewinkel Nemzeti Parkot, mint leszállóhelyet, de számuk azóta egyre nő - írta az ORF . Persze a daruk nemcsak a tó osztrák oldalán ismerik, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területét is kedvelik, több ezerre becsülik a pihenő darvak számát a hazai oldalon is. Sőt, az elmúlt hetekben a soproniak is láthaták a város felett elhúzó csapataikat.

A nemzeti parkban évente pihenő daruk a legjobban akkor láthatók, amikor megközelítik a pihenőhelyüket, ez általában 15 és 16 óra között van. A madarak kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek. "Az itt megfigyelhető daruk többsége Oroszország nyugati részéből, a Balti államokból és Finnországból származik, és nem marad sokáig" - mondja Harald Grabenhofer, a Fertő-Seewinkel Nemzeti Park kutatási vezetője.

Harald Grabenhofer a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park kutatási vezetője
ORF.at

Fertő-parti tartózkodásuk után a daruk általában Spanyolországba, Franciaországba vagy Olaszországba költöznek. Ez a migrációs út csak az elmúlt 15-20 évben alakult ki. Az első mintegy 100 darut Illmitz közelében figyelték meg a 2000-es évek elején, számuk azóta évről évre növekszik. Mert a gólyákkal ellentétben a daruk nem repülnek előre. Figyelik a körülményeket és ennek megfelelően megváltoztatják útvonalukat. Vagyis alkalmazkodnak a változásokhoz.

„A daru nagy madár, látványos, amikor alvóhelyükre repülnek ”- mondja Grabenhofer. A nemzeti parkban a daruk ideális pihenőhelyeket találnak: szeretik az éjszakát sekély vízben állva tölteni, elegendő ételt találhatnak a Fertő part rétjein.

A vonulás már a végénél tart, a többség elröpült már dél felé...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés