Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szeretet útját járta

Tényleg a jók mennek el idő előtt. Földes Tamásné, Sopron és Fertőrákos Toncsija 67 éves korában az égbe költözött.
Hirdetés
Hirdetés

A mosolya. A minden körülmények között türelmes és figyelmes, természetes mosolya az, ami mindent elárult róla, s ami nagyon sok ember szívében marad meg ezután is. Hihetetlen, hogy nincs többé, nehezen feldolgozható még azoknak is, akik nem családtagjai, nem közvetlen barátai vagy munkatársai. Földes Tamásné olyan ember volt, aki mellett a vonaton is jó volt ülni, aki magán és magában viselt valami angyalit. Most hazatért égi testvéreihez, minket pedig itt hagyott, itt, ahol a mosolya nélkül most zordabb lett minden.

Toncsi, hiszen mindenki így ismerte és így is szólította, pedagógusnak született. Mert adni tudott... Amikor már vagy húsz éve dolgozott a városházán oktatási referensként, akkor is álmodott arról, hogy magyaráz, dolgozatot javít, feleltet. Pályája 1973-ban kezdődött Csornán, ahol akkor közművelődéssel foglalkozott. Népművelő-könyvtár szakosként diplomázott 1976-ban, majd a soproni Tóth Antal Óvoda, Általános Iskola és Diákotthonban kezdett el tanítani. Nehéz ügyet vállalt: a siketek és nagyothallók oktatását. Egykori tanítványai - pedig sok idő eltelt azóta - a legnagyobb szeretettel emlegetik ma is.

Kitüntetéssel szerezte meg tanári diplomáját 1981-ben. Ez is annyira jellemző rá! Hogy mindig tanult, mindig a fejlődés lehetőségeit kereste és sohasem hátrált meg a feladatoktól. A jeltolmácsolást is kitanulta. Senki sem csodálkozott, amikor fiatal pedagógusként 1988-ban kormánykitüntetésel ismerték el.

Mégis meglepte kollégáit, hogy 1992-ben elhagyta a katedrát és közszolgálatot vállalt a városházán. A Polgármesteri Hivatal Oktatási Felügyeletén főelőadói beosztásban kezdett el dolgozni. A rendszerváltás után voltunk és Toncsi tudta, most lehet megalapozni azt a jövőt, ami majd pedagógusnak, diáknak és iskoláknak is jó lesz. Ő ezen dolgozott több mint húsz éven át. Úgy is mondhatnám a tűzvonalban volt; a szakmát védte sokszor a politikával szemben is, az embert nézte minden körülmények között. És ott is, akkor is, közben is mosolygott... Hol elnézően, hol kíváncsian, hol együttérzően vagy bátorítón - de mosolygott!

2001-ben az igazgatásszervezői, 2005-ben a közoktatási vezető másoddiplomát is megszerezte, pedig megfeszítve dolgozott, miközben helyt állt otthonában is; feleségként és anyaként. Férjével 17 éves koruk óta voltak elválaszthatatlanok...

Mélyen hívő emberként a szeretet útját járta, a mosoly mögött ez is ott volt. Szerette az életet, amiért őszinte hálát adott, szerette a családját, a hivatását, szerette az embereket, s ez adott neki erőt ahhoz is, hogy az elesettekért is tegyen. Amikor a városházáról nyugdíjba ment, mindenki tudta, hogy nem a pihenést a választja: a Hova Tovább Közhasznú Alapítvány alapítójaként és vezetőjeként a fogyatékkal élő gyerekeket fogja minden erejével segíteni.

Érthetetlen, hogy ez az erő elfogyott. Vagy máshol van rá szükség? Most lett volna 67 évesen ideje igazán pihenni, kiélvezve a nagymamaságot, lassítva sétálgatni még párja oldalán. Ez nem adatott meg neki, de hiszem, hogy ennek ellenére békével a szívében és mosollyal az arcán ment el. Mert teljes életet élt, megadatott neki a viszontszeretet, a megbecsülés, a hála.

Egy őszinte mosollyal lett kevesebb a Földön, egy fényes csillaggal több az égen.

Toncsi! Nagyon fogsz hiányozni idelent...

Földes Tamásné szerettei azt kérik, gyászolói ne költsenek virágra, a búcsúra szánt pénzt inkább az alapítvány számlaszámára utalják: 10103386-55449100-01000009

Toncsi így szeretné.

A család kérését a temetéssel kapcsolatban itt olvashatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés