Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rosszul akarjuk megmenteni a Földet

A legtöbb soproni és környékbeli háztartásban már szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ez nagyon pozitív a jövőnk szempontjából. Csak az a baj, hogy sokan vagyunk, akik rosszul csináljuk.
Hirdetés
Hirdetés

A modern ember elképesztő mennyiségű szemetet termel. A petpalackok, dobozos sörök és nejlonzacskók világában naponta nőnek műanyaghegyek, amik - többek között - a háztartásokból kerülnek ki. Ha nem tanulunk meg okosabban szemetelni, a bolygónkat elönti a szemét - nem vagyunk ettől már messze.

Elképesztő mennyiségű hulladékot hagy maga mögött az ember.
pexels

Szerencsére vannak, akik igyekeznek felelősen kezelni a maguk által "kitermelt" hulladékot, de az ember kevés ehhez, szükség van egy olyan szervezetre, cégre, ahol hasznosítják, illetve megsemmisítik mindennapi szemetünket. Sopronban és környékén a STKH Nkft. látja el ezt a feladatot, s tőlük tudjuk, hogy sokan vagyunk, akik nem könnyítik meg ezt a munkát.

Két szélsőséges megközelítése van a szelektív gyűjtésnek, s köztük ezernyi árnyalat. Az egyik oldalon áll az, aki egyáltalán nem foglalkozik a szemét ügyével és beledob a kukájába bármit: műanyagot, fémet, törmeléket, festékes vödröt, döglött tyúkot. (Még szélsőségesebb, de az már büntethető kategória, ha szemetes edénye sincs az illetőnek és a hulladéktól a természetben szabadul meg.) A másik végletet az jelenti, aki aprólékos gonddal válogat és mindent a szelektív zacskóba dob ami nem komposzt, nem papír, de van egy kis műanyagtartalma. Nos, van egy rossz hírünk: ezzel nem fogja megmenteni a Földet.

A szelektíven gyűjtött hulladékot ugyanis a szeméttelepen szétválogatják, és külön fakkokba kerülnek az azonos fajtájú műanyagok. Azaz külön például a nagy öblítős flakonok, a pillepalackok, a tejes dobozok. A válogatóknak nem kis gondot, többletmunkát okoz - összességében pedig, hiszen itt tonnányi mennyiségekről van szó, felesleges kiadást a cégnek -, amikor a zacskókból rengeteg oda nem illő szemét kerül elő. (Azt is képzeljék most ide, milyen gázok és szagok törnek elő a hetekre lezárt zsákokból, amikben az el nem tisztított konzerves dobozok, műanyag edények alján erjedésnek indult a maradék...)

Megkérdeztük hát a szakembereket, mik azok a háztartási hulladékok, amik a sárga zacskókba valók és amiket hasznosítani lehet. Hiába, hogy sokadszor foglalkozunk a témával, még mindig meg tudunk lepődni. Tudta például, hogy a joghurtos poharat nem lehet a szelektívbe tenni még elmosva sem?

Vegyünk először példákat arra, hogy mit szabad .

Újrahasznosítható, tehát a szelektív zsákba való a nejlonzacskó és reklámszatyor, a fém konzervdobozok (elöblítve persze), a műanyag flakonok széles választéka a folyékony mosószerestől a samponosig, sőt, a kiürült fém desodorok, légfrissítők is. De vannak kivételek: a vegyszer- vagy olajtartó műanyag flakonok nem tartoznak ebbe a körbe! A festékes sem!

Azt talán már mindenki tudja, hogy a tejes, üdítős, sörös aludobozok, a tetrapak és petpalackok lapítva mehetnek a zacskóba. Gondoljanak arra, mennyi levegőt kell szállítania, a teherautóknak, ha nem lapítunk, s emiatt hány plusz kört kell mennie... Csak a tiszta, száraz (!), lapított csomagolási hulladék tehető a szelektív zsákba.

Talán meglepő, de nem lehet szelektíven gyűjtenie azt a hatalmas mennyiségű műanyag cuccot, amit az élelmiszerekkel hazaviszünk az üzletekből: a hús műanyag tálcáját, a joghurtos, tejfölös poharak garmadáját, a kutya- és macskakaják alumínium tasakját és dobozát, a törött műanyag játékokat, a kiürült mustáros és ketchupos flakonokat, azokat a műanyag dobozokat, amikben a paradicsomot, a gombát hazavisszük a boltból. Nem újrahasznosítható a száraztészta zacskója, a szeletelt sajt és a felvágott tasakja, a műanyag krém tubusa, az alufólia, sőt, a feleslegessé vált műanyag cserép sem.

Műanyag palackból iszunk miközben a csapból is tiszta víz folyik.
pexels

Ugye, hogy nem is könnyű követni a logikát? De meg kell tanulnunk. Szerencsére egyre több felelős háziasszonyt látni az élelmiszerboltokban, akik már nem nejlonba szedik az almát és a krumplit, hanem a magukkal vitt vászonzacskóba. A gyerekeket már az iskolában is tanítják az okos szemetelés tudományára, ami egyre fontosabb tantárgy lesz a hosszútávú túléléshez.

Aki biztosra akar menni, figyeli a műanyagokon a jelzéseket: egy kis háromszöget kell keresni, amiben egy számot látni. Az 1, 2, 4, 5-ös számmal jelzettet lehet a szelektív gyűjtőkbe beletenni, azok az újrahasznosíthatók. A többi, sajnos, igazi szemét... De eljön majd az idő, amikor a gyűjtési rendszer lehetőséget ad a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésére, a kisebb edényre, s az arányosan csökkenthető díjra. Akkor majd zsebre megy, ki, mit és mennyit hagy a kukában. Most még a lelkiismeret dönt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés