Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vírus kontra gazdaság: nőtt a vállalkozások száma Sopronban

A pandémia miatt azt hihetnénk, hogy sorra adják vissza vállalkozásaikat a kuncsaft nélkül maradt soproniak. Nem így van.
Hirdetés
Hirdetés

A 2020-as év utolsó napján több vállalkozás működött Sopronban, mint 2019 év végén. Pedig azt hihetnénk, hogy a tavaszi lezárás, az osztrák vendégek elmaradása, a turizmus drámai visszaesése térdre kényszerítette a vállalkozók egy részét. Ebben van is igazság, de a számok egy másik olvasatot is adnak.

- 2019-et 5.611 soproni székhelyű vállalkozással zártuk. Ebben a klasszikus őstermelők nincsenek benne, mindenki más igen. 2020 szilveszterén 5.734 regisztrált vállalkozásunk volt. Tehát a számuk nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Azt is tudjuk, hogy 2020-ban 347 soproni vállalkozás szűnt meg, alakult viszont 470. Tehát többen kezdtek vállalkozásba, mint ahányan befejezték tevékenységüket, s ennek köszönhető, hogy ma több vállalkozás működik Sopronban, mint a pandémia előtt - részletezte az adatokat Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A szakember számára a számok sok mindent elmondanak. Mutatják például a generációváltást...

- Elérkeztünk oda, hogy a rendszerváltás idején új utakat kereső, s akkor vállalkozóvá váló soproniak egy része most már a megérdemelt pihenéshez, aktív éveik lezárásához ért. Őket váltják a fiatalok, akik a jövőjüket a saját lábukon állva akarják megalapozni. Ezek a számok beszélnek azokról is, akik Ausztriában elvesztették a munkájukat, s itthon próbálnak meg vállalkozni. És persze továbbra is sokan érkeznek az ország más régióiból is Sopronba új, önálló tervekkel - sorolja a különböző indítékokat Kováts Árpád.

A kamara titkára érdekességként megemlítette azt is, Sopronban és környékén hosszú évek óta változatlan az egyéni és a társas vállalkozások aránya - hatvan-negyven százalék -, ami ad egyfajta stabilitást a város gazdasági szférájában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés