Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ausztria most bizonytalan

Egyelőre nem dőlt el, hogy véget ér-e a kemény zár az osztrákoknál.
Hirdetés
Hirdetés

Az iskoláknak január 25-én vissza kell térniük a személyes tanórákra. Az OÖNachrichten szerint az osztályok létszámát felére kell csökkenteni, a gyerekek "váltott műszakban" tanulnak majd. Egyelőre még nem dőlt el, hogy véget ér-e a kemény zár Ausztriában.

Kedden este Rudi Anschober osztrák egészségügyi miniszter egy tévéinterjúban beszélt a koronajárvány küszöbön álló "legnehezebb szakaszáról". Nem zárta ki a zárolás meghosszabbítását sem. A ma reggel ülésező Miniszterek Tanácsa sem hozott döntést. Gernot Blümel pénzügyminiszter videokonferenciát tartott a kormányülést követően, s kijelentette: a lezárás és a nyitás kérdéseit továbbra is folyamatosan mérlegelik. Az új vírusmutáció számát és esetleges elterjedését nagyon gondosan ellenőrzik. Döntést a következő napokra ígértek. Az osztrák kormányt különösen aggasztják például az írországi fejlemények, ahol a brit mutáció néhány héten belül gyorsan elterjedt.

A Kurier azt írja, az osztrák politikusok napok óta küzdenek az iskolák és éttermek megnyitásának problémájával, de a brit mutáció mindent felforgat. Az iskoláknak január 18-án, a kiskereskedelemnek és az éttermeknek január 25-én kellett volna nyitnia. Ehelyett inkább fokozottabb lett a készültség.

A lezárás befejezésének időpontját még nem lehetett - és nem is lehetne meghatározni. Úgy tűnik, mintha a közéletbe való visszatérés jelenleg nem is kérdés. A döntést valószínűleg csak a jövő héten hozzák meg, amikor további adatok állnak rendelkezésre a mutáció terjedéséről.

Az iskolák valószínűleg csak a félévi szünet után nyílnak meg újra, és a személyes tanításhoz gyorstesztek segítségével akarnak visszatérni. Viszont ha az iskolák zárva maradnak, akkor az éttermek nyitását sem tudják védeni illetve igazolni. Mert például a hallgatók még online tanulnak, miközben a kocsmákban már bulizhatnának... A kereskedelem várhatóan január 25-én újból megnyílik, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

A mai osztrák minisztertanácsi ülésen egyébként bejelentették, a szövetségi kormány 1,5 milliárd euróval, 2,5 milliárd euróra növeli az önkormányzatoknak nyújtott CoV segélycsomagot. A csomag három intézkedést tartalmaz: az önkormányzatok jövedelemrészének 400 millió euróval történő növekedését, egy milliárd folyósítását a települések jövedelemrészeinek külön előlegeként, harmadik intézkedésként pedig a strukturális alap 100 millió euróval történő növelését a pénzügyileg különösen gyenge önkormányzatok számára. Az előlegeket legkorábban 2023-ban, kamatmentesen kell visszafizetni - írta az ORF.

Az 1,5 milliárdot a következőképpen osztják szét a szövetségi államok között: Burgenland 46,4 millió eurót, Karintia 99,4 milliót, Alsó-Ausztria 260 milliót, Felső-Ausztria 236,3 milliót, Salzburg 96 milliót, Stájerország 201,7 milliót, Tirol 123 milliót, Vorarlberg 65,6 milliót és Bécs 371,6 millió eurót kap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés