Értékekről értékesen - a magyar kultúra napja

Két év híján kétszáz éve, ezen a napon tisztázta le kéziratát és jelölte meg dátummal Himnusz című költeményét Kölcsey Ferenc. Fasang Árpád zongoraművész ötlete nyomán ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját.

1989 óta jeles nap a magyar naptárakban január 22., annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések ezen a napon ráirányítják a figyelmet szellemi kincseinkre, hagyományainkra. A megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is".

Első alkalommal 1989 januárjában szerveztek ünnepséget magyar kultúra napja alkalmából, azóta minden évben. Idén más lesz, az iskolákban, a közösségekben nem lehet együtt szavalni, énekelni, mindenkinek alternatív lehetőségeket kellett kitalálnia, ha mégis ünnepelni akarja a magyar kultúrát. A Fertőrákosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézet a pandémiás szabályok betartásával videóra vette a műsort, amivel most az enyugat olvasói is ünnepelhetnek.

Maráz István igazgató és kollégái az iskola összes tanulóját bevonva állították össze magyar kultúra napi műsorukat. A diákok József Attila A hetedik című versét szavalják, de nem maradt ki a magyar zene és a tánc sem az összeállításból. Értékekről, értékesen - ez is lehetne a videójuk címe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek