Iskolaválasztás távolságtartással

Hova menjen elsőbe a gyerek? Az iskolák ajánlják magukat, a szülő töri a fejét, a leendő iskolások pedig most legfeljebb kívülről nézhetik, hova járnak majd tanulni.

Idén elmaradnak a játékos iskola-ismerkedős délutánok, pedig a hat éves gyerekek számára sokat jelentett, hogy még anyukájuk-apukájuk kezét fogva ismerkedhettek a tanító nénikkel és a nyüzsgő, egyszerre vonzó, ám a legtöbb kicsi számára még ijesztő iskolával. A koronavírus megfosztotta a beiskolázási programoktól a leendő elsősöket, de nemcsak az ovisok és szüleik, a pedagósuk is szenvednek ettől.

Néhány napja például a soproni Deák téri iskola egyik tanítója telefonált, kérve, hogy ebben a rendkívüli helyzetben, amikor nehéz a megszólítás és az ismerkedés, segítsünk az iskolaválasztásban. Nyilván nem tehetjük, hogy bármelyik intézményt is előtérbe helyezzük a többi rovására, de ebből is látszik, mennyire megnehezítette a párbeszédet a pandémia. Az iskoláknak e téren is alternatív megoldásokat kellett kitalálniuk, s az jár jobban, aki időben kereste erre az új utakat. Van ahol a honlapokra pakolnak ki minden információt, máshol imázsfilmet készítettek, de akad olyan is, ahol jó hírükben bízva várják az elsősöket.

A Soproni Tankerület idén az általános iskolai beiratkozás időpontjáról és módjáról legalább 30 nappal a beiratkozás időpontja előtt fogja hirdetményben értesíteni a szülőket az óvodákon, iskolákon keresztül. A tanév rendjéről szóló jogszabályban, beiratkozási időpontként április 15-16-a szerepel. Ez a dátum a járványhelyzet miatt változhat. A tavalyi évhez hasonlóan a tervek szerint digitálisan is lesz lehetőség a beíratással kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzésére, ez már tavaly tavasszal is jól működött. A szülők feladata, hogy a tankerületi központ hirdetményében szereplő időpontban és módon a gyermek jelentkezését elküldjék majd az iskolának akkor is, ha a gyermek a lakóhelye szerinti körzetes iskolába jelentkezik. A gyermek felvételéről az általános iskola igazgatója dönt, erről pedig határozatban értesíti a szülőt - tájékoztatta az enyugatot a tankerület.

Mint megtudtuk, a tankötelessé váló gyermekek száma a soproni óvodák előzetes létszámjelentései alapján az előző évhez képest lényegesen nem változik idén sem.

A Soproni Tankerületi Központ biztatja a szülőket, hogy habár jelenleg az iskolákba be nem léphetnek, kérjenek tájékoztatást az adott intézménytől az induló osztályokról, a mindennapok munkájáról és a tanulóknak szóló, várható iskolai lehetőségekről. Hiszen az iskolák különbözőek. Más-más tantárgyakra vagy készségekre helyezik a hangsúlyt, s bár sok szülő inkább tanítót választ, mások gyermekük érdeklődési körének (vagy a szülő vágyainak) megfelelően választ iskolát. A Deák téren például az integrált művészeti képzés hangsúlyos az alsó tagozaton, a gyermekek kreativitásának fejlesztését kapcsolják össze a néphagyományok megismerésével, a Meixner-módszerrel történő olvasás tanítással. De már első osztálytól kezdve oktatják az angol és német nyelvet is. Nyelvtanítás van a Lackner-iskolában is, ahol a sport kap nagyobb hagsúlyt. A Gárdonyi a napközi otthonos rendjéről, a Petőfi a néphagyományok megéléséről híresült el a szülők körében. A Hunyadit a nemzetiségi német, a TÉT ( Természettan és Életkultúra tagozat) és a KÉZ (kép-élmény-zene) teszi csábítóvá, a Fenyőt térit sokan szintén az erős német vonal miatt választják. Az Orsolya-iskola sajátoságga egyházi volta mellett az, hogy tizenkét éven át lehet második otthona a diákoknak. És mindegyikben felkészült tanítók és tanító nénik várják mosolyogva a kicsiket, s talán úgyis ez a legfontosabb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek