Hosszabbítást kapott Ausztriában a "Kurzarbeit"

A csökkentett munkaidős (Kurzarbeit) szabályozás márciustól kezdődő negyedik szakaszáról dönt a Miniszterek Tanácsa. Több mint 460 ezer alkalmazott érintett.

A csökkentett idejű munkavégzés ismét meghosszabbodik - írja a Der Standard . A Miniszterek Tanácsa szerdán dönt a márciusban kezdődő negyedik szakaszról, de a részt vevő tárgyaló felek már megerősítették a határozatot. Lényegében a szabályozás ugyanaz marad, mint a jelenlegi.

A tárgyalók szerint még egy pont problematikus: a rövid munkaidő alapfeltételének teljesítése, amely szerint az újonnan felvett munkavállalónak legalább egy hónapot teljes egészében le kell töltenie ahhoz, hogy Kurzarbeit-ra lehessen küldeni. A szociális partnerek körében ez problémát jelent többek között a lezárt iparágak, például a vendéglátás és a turizmus, valamint az építőipar egyes részei számára is.

Martin Kocher munkaügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a szociális partnerekkel és az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalások a végső szakaszban vannak, és a rövid munkaidő meghosszabbítása "99 százalékon áll". Jelenleg 465.400 alkalmazott dolgozik rövid munkaidőben, többségük az idegenforgalmi és kereskedelmi vállalatoknál, amelyeket a lezárás különösen érint, majd a szolgáltató és az építőipar következik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek