Nem jelentősen, de változtak az osztrák beutazási szabályok

Kisebb módosításokat jelentettek be az ausztriai beutazási szabályokban, s mint tudjuk, sokszor fontosak a részletek.

Külföldi tesztigazolást is elfogadnak, persze feltételekkel és új orvosi igazolás-mintákat és mellékleteket is bevezet az a módosítás, amiről az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) tájékoztatja a beutazókat a közösségi oldalán.

Bár a tapasztalatok alapján eddig is elfogadták, ezzel a módosítással egyértelművé tették, hogy a külföldön kiállított tesztigazolás érvényes, ha a következő feltételeknek megfelel:

- Antigén vagy PCR teszt

- Német vagy angol nyelven is kiállították (vagy hiteles fordítás)

- Tartalmazza a következő adatokat: tesztelt személy kereszt- és vezetékneve, születési idő, a mintavétel időpontja (nap, hónap, év, óra, perc), teszteredmény

- 2021.02.28-tól az igazolásokon ezeken felül szerepelnie kell majd a tesztet végző személy aláírásának és a tesztelő intézmény pecsétjének vagy vonal- illetve QR-kódjának is.

Változtak a rendelet C, D és E mellékletei: ezek orvosi igazolás-minták németül (C) és angolul (D), illetve a beutazási nyilatkozat nyomtatott változata (E).

Aki ezek valamelyikét használja éppen, az még február 18-ig használhatja, de február 19-től a régi mellékletek már nem lesznek használhatók, csak az újak - figyelmeztet az ÖGB. Ingázók számára ez kevésbé releváns infó, mert szinte mindenki online regisztrál, a nyomtatott beutazási regisztráció csak kivételes esetben indokolt. Az orvosi igazolásokat pedig a tesztközpontok és gyógyszertárak eleve a jogszabályoknak megfelelően állítják ki: a héten kiadott igazolásokat már szükség esetén változtatták. A múlt héten készített igazolások pedig a héten még érvényesek.

A beutazási regisztráció (Pre-Travel-Clearancy Pendler) legfeljebb 72 órával a tervezett beutazás időpontja előtt tehető meg. Eddig erre egy héttel a beutazás előtt is volt lehetőség. Aki február 18-án utazik Ausztriába, és még a régi szabály szerint regisztrált, nem kell újra kitöltenie, mert csütörtökön még érvényes. Aki viszont 19-től utazik be Ausztriába, és a regisztrációja korábbi, mint 72 órás, készítsen új regisztrációt, figyelembe véve az új szabályt.

A regisztráció érvényessége/felhasználhatósági ideje nem változott: ha valaki hetente legelább egyszer beutazik, annak az adatokban bekövetkezett változáskor kell regisztrálnia magát, de legalább hetente egyszer. Aki ritkábban jár Ausztriába, mint egy hét, az minidg a beutazás előtt kell, hogy regisztráljon.

Az áru- és teherfuvarozásban résztvevőknek, amennyiben nemzetközi fuvarozásban vesznek részt, tehát továbbutaznak Ausztriából, igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellenőrzésnél esetleg kérhetik a fuvardokumentumokat, amelyek alapján a célország, célállomás egyértelműen igazolható.

Szintén igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát azoknak, akik átutazókként lépik át a határt: pl. repülőjeggyel vagy külföldi munkavállalási engedéllyel. Akik gyermeket visznek óvodába, iskolába: az eddigieknek megfelelően az iskola/óvoda igazolását tartsák maguknál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek