Eltörött a kukám! Mit tegyek, kihez fordulhatok?

Minden ami szemét, minden, amin javíthatunk - folytatódik az STKH sorozata.

Mit tegyünk, ha megsérült, eltörött a hulladékgyűjtő edényünk? Mehet a kukákba vagy még menthető? Az esetek jó részében a károk szerencsére helyrehozhatók, viszont semmiképpen sem ajánlott otthon nekiesni a javításnak. Hogy miért érdemes szakemberre bízni a javítást? Mit kell tudni a garanciáról, mi vonatkozik a bérelt kukákra, mitől törhet el egy edény és hogyan zajlik a bejelentés folyamata? Mindezt már tudni fogja 5 perc múlva, ha átfutja cikkünket.

Az első és legfontosabb kérdés, ami azonnal átfut az ember fején, ha a kukája eltörik, hogy hova fordulhat segítségért, hogyan tudná a lehető leggyorsabban megoldani a problémát. Az első lépés minden esetben a káreset bejelentése a helyileg illetékes Ügyfélszolgálati Irodánkon keresztül vagy akár online, a honlapunkon található chatbot segítségével, amely végigvezeti a folyamaton. Egy gyors adategyeztetés után munkalapon rögzítjük a kivizsgálás megkezdéséhez szükséges információkat. Kollégáink 10 munkanapon belül a helyszínen kivizsgálják az esetet, majd ennek eredménye alapján értesítik a tulajdonost a megoldásról, további teendőkről.

A sérülés gyakran a kuka elöregedésének, az anyag hosszú évek alatti elfáradásának a következménye, de sokszor előfordul, hogy az edény soha nem is volt alkalmas gépi ürítésre, azaz nem felel meg a szabványnak (erről előző cikkünkben írtunk részletesen). A vizsgálat során ellenőrizzük, hogy rendeltetésszerűen használta-e kukáját, például nem került-e bele olyan „tiltólistás hulladék” (pl. forró hamu, maró anyag), amely roncsolja az edényt.

Csak abban az esetben vállalunk garanciát és kártalanítjuk ügyfeleinket, ha a kuka szabványos, 4 évesnél nem idősebb, cégünktől vásárolta és rendeltetésszerűen használta. A sérülés mértékének függvényében javításra vagy edénycserére kerülhet sor, amennyiben minden imént felsorolt kritériumok teljesültek. A bérelt kukákat minden esetben cseréljük, ha ürítésre alkalmatlanná váltak, de természetesen a rendeltetésszerű használatot itt is vizsgáljuk.

Tapasztalataink szerint sokan megpróbálják otthon, saját kezűleg kijavítani a sérült kukaedényeket. És bár elsőre sikeresnek tűnhet a művelet, egy hulladékgazdálkodási szakember olyan szempontokat is figyelembe vesz, amelyre az ember elsőre nem is gondolna. Az önmagában ugyanis nem elegendő, ha a kuka stabilan áll, az otthoni javítások következtében gyakran megváltozik az edény súlypontja vagy a rögzítés, perem formája változik meg. Ezek pedig balesetveszélyessé vagy szimplán fizikailag lehetetlenné tehetik a gépi ürítést, ezért célszerű inkább hozzánk fordulni.

Szolgáltatási területünkön akadnak olyan települések, ahol a korábbi közszolgáltatási rendszerben egy hulladékgazdálkodás modernizálását elősegítő projekt keretében ingyenesen helyeztek kukákat a lakossági gyűjtés rendszerébe. Ezek sérülése vagy használhatatlanná válása esetén nem tudjuk ingyenesen cserélni a kukákat, a projektben felhasználható edényeket ugyanis mind kiosztottuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek