Nőszirom – ajándék nőknek, (nemcsak) nőktől

A higiéniai szegénységben élő nőkön segít a Momentum soproni csoportja.

Ön hallott már a menstruációs szegénységről? Szinte hihetetlen, hogy a 21. században Európa szívében vannak még nők, akik számára hónapról hónapra küzdelem a méltóságuk megtartása. Vannak kutatások, amelyek szerint ma Magyarországon 5-ből 1 lány azért hiányzik az iskolából a menstruációja alatt, mert a családnak nincs lehetősége beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket. (A P&G 2018-as online felmérése, amelyet 300, 18–24 éves lány bevonásával készített.)

A nőszirom ezúttal a női tisztaságot jelképezi.

El lehet képzelni, milyen úgy átélni ezeket az időszakokat, hogy a higiéniai szegénységben lévők nem élhetik a megszokott mindennapjaikat, be kell zárkózniuk. Abba is bele lehet gondolni, hogy mit élhetnek át azok a nők, akiknek nincs fedél a fejük felett, akiknek nincs lehetőségük rendszeres mosdóhasználatra. Pedig ők is nők, és ők is szeretnének méltósággal élni.

Az elmúlt években világszerte egyre nagyobb visszhangot kapott ez a téma, Magyarországon is több sikeres kampány futott le. Itt is szükség van a segítségre. Köztünk is járnak olyan nők, akik látszólag csinosak, de még a környezetük sem sejti róluk, hogy milyen nehéz fenntartaniuk ezt az állapotot. Itt is elkél a segítség.

Erre a következtetésre jutottak a Momentum soproni alapszervezetének nőtagjai is, akik Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde vezetésével adománygyűjtésbe kezdenek a következő két hétben.

- Arra gondoltunk, hogy idén a nőnap ne csak a virágokról szóljon, hanem hívjuk fel a figyelmet a nőket érintő problémákra is. Szeretnénk, ha ebben a nehéz időszakban olyan nők arcára is mosolyt csalhatnánk, akik talán már el is felejtették, milyen igazán örülni” – mondta a Momentum önkormányzati képviselője.

- Arra kérjük azokat, akik segíteni szeretnének, hogy állítsanak össze egy higiéniai táskát – ami egyáltalán nem luxuscikkeket tartalmaz –, és adják le azt a gyűjtőpontjaink egyikén. Mi pedig a Szeretet Háza és a Soproni Családsegítő Szolgálat segítségével eljuttatjuk a rászorulóknak.

Van néhány dolog, amelyek bár hasznosak, de most mégsem megfelelőek, ezért ne tegyék a csomagokba: ruhanemű, alsónemű, gyógyszerek, tampon, mosható betét, intim tölcsér, borotva, éles tárgyak.

Az adományokat az alábbi helyszíneken és időpontokon várják:

Fertőd, Mentes utca 13. (az utcára nyíló iroda): február 25-én 15 és 17 óra között, március 4-én 10-től 14 óráig.

Sopron, Állomás utca 7. (az utcára nyíló iroda): február 24-én 15-től 17 óráig, március 3-án 15 és 17 óra között.

Sopron, Magyar utca 24. (iroda): február 22-én 17 és 19 óra között, február 23-án 17-19 óra között, március 1-jén 17-től 19 óráig, március 2-án 17-től 19 óráig.

Sopron, Fegyvertár utca 2. (iroda): február 25-én és 26-án 15 és 17 óra között, március 4-én és 5-én 15 és 17 óra között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek