Eszébe ne jusson tüzet rakni a kertben!

Bár az avarégetést tiltó rendeletet felülírta a vészhelyzet, Sopronban nem lehet meggyújtani a kerti hulladékot, így az avart sem.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elnapolták a 2020-ban parlamentileg megszavazott országos avarégetési tilalmat. Úgyhogy az égetésről továbbra is az önkormányzatok döntenek (a veszélyhelyzet végéig). Az időjárás felmelegedésével valószínűleg egyre többen fognak nekilátni a kerti munkáknak. Azok azonban akik mindezt felelőtlenül, bizonyos tiltások ellenére teszik, csúnyán pórul járhatnak.

A követlező hetekben már melehgszik az időjárás Magyarországon, egyre többen éreznek majd késztetést, hogy rendet tegyenek a kertben. Arról sokan hallottak, hogy a kerti avarégetést az egész országban betiltották, arról már kevesebben, hogy ez a rendelkezés nem lépett életbe. A Pénzcentrum azt írja, a parlament még 2020 nyarán hozott egy módosítást, aminek értelmében 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avart, illetve hulladékot égetni. Igen ám, de a veszélyhelyzet ezt felül írta, úgyhogy egy tavaly december 2-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad "a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása".

Vagyis valahol majd továbbra is lehet, valahol pedig továbbra sem lesz majd engedélyezve az avar és hulladékégetés. De nem lesz elég a települési rendelet ismerete, figyelni kell arra is, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága kiad-e akár több megyére foganatosított tűzgyújtási tilalmat. Ha igen, akkor azokon a helyeken, az önkormányzati rendelkezésektől függetlenül tilos lesz majd tüzet gyújtani.

A jelenlegi szabályozás lényege ugyanis, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. Ennek összege 10 ezer forintról indul, de akár milliós is lehet.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § - 228.§ bekezdése szabályozza a szabadtéri növényi hulladék égetés feltételeit, mely kapcsán két alapvető esetet különböztetünk meg: a belterületen végzett növényi hulladékégetést és a külterületen végzett növényi hulladékégetést - teszi hozzá mindehhez Gyenge Koppány, aki korábban soproni tűzoltóparancsnokként is megtapasztalta, milyen könnyű tüzet okozni, s milyen nehéz azt eloltani.

- A külterület kapcsán a közigazgatásilag Sopron városhoz tartozó, de nem belterületi szabad tér, kert, mezőgazdasági művelési ág, gyümölcsös, szántó is külterületnek minősül. A belterületen végzett növényi hulladék égetésének feltételeit a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 54/2005. (XII. 21.) önkormányzati rendelete szabályozza, mely alapján a kerti hulladék elégetése március 1. és április 30., valamint október 1. és november 30. között engedélyezett. Ezen időszakban is csak szélcsendben szabad tüzet gyújtani, így érdemes előtte az időjárásról tájékozódni. Az elmúlt évek során tapasztalhattuk, hogy gyakran pillanatok alatt szép napos szélcsendes időből viharos erejű széllökések keletkeznek, ezért nem elegendő az aktuális időjárást megfigyelni a tűzgyújtás előtt, hanem feltétlenül tájékozódni szükséges az előrejelzésekről is. Tájékozódjunk a levegőminőségről is, ha szennyezett a városi levegő, akkor halasszuk egy későbbi időpontra az égetést.

A kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken lehet elégetni, ahol az égetés anyagi kárt nem okozhat. Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot - figyelmeztet a szakember.

Az égetés során rendelkezni kell a tűz oltásához szükséges eszközökkel, felszerelésekkel. Alkalmas erre a tűzoltó készülék, a vödörben bekészített víz, vagy homok és lapát.

A külterületi növényi hulladék égetés vagy irányított égetés szabályait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg. Külterületi égetésnek minősül minden külterületi növényi hulladék vagy lábon álló növényzet égetése (száraz fű, avar, szőlő venyige, nádas, összehúzott száraz növényzet). Nem ide tartozik az erdők vágástéri hulladék égetése, mely feltételeit külön jogszabály szabályozza, illetőleg nem tartozik ebbe a kategóriába a külterületi magán tulajdonban lévő ingatlanokon, valamint kijelölt tűzrakó helyeken történő tűzrakás, szalonnasütés, grillezés.

A külterületen történő égetést az égetés napját megelőző 10 nappal írásban kell bejelenteni a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek (9400 Sopron, Tűzoltó köz 2.). A bejelentésnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét és címét, az égetés helyrajzi számmal megjelölt pontos helyét, az égetés megkezdésének és befejezésének időpontját, az égetés indokát, a terület nagyságát, mely az égetéssel érintett, az égetést végző felelős személy nevét és elérhetőségét, a készenlétben tartott, a tűz oltására alkalmas eszközök megnevezését. A bejelentést követően a katasztrófavédelmi hatóság 5 munkanapon határozatba engedélyezi vagy tiltja meg az égetést, melyet a bejelentő részére megküld.

Ennyi szabály és figyelmeztetés után - ha idáig elért az olvasásban - nyilván tudni szeretné, hogy akkor most Sopronban lehet-e tüzet gyújtani vagy nem. Nos, nem. Március elsejétől elméletileg lehet majd, ha még mindig az önkormányzati rendelet lesz az irányadó, azaz, ha még akkor is fennáll a veszélyhelyzet és közben a katasztrófavédelem nem rendel el tilalmat. De a rengeteg szabály okán is az a legbiztosabb, ha telefonon megkérdezi a soproni tűzoltóság ügyeletét. Ők tudni fogják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek