Ésszerű javaslat-csomag az újranyitásra

Ez már a magyar turizmusban és vendéglátásban érdekelt ágazatok segélykiáltása.

"A kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező szakmákat azonban a járvány okozta le- és bezárások minden más ágazatnál jobban érintették és érintik, hiszen sok vállalkozásnak nem egyszerűen csökkent, hanem teljesen vagy majdnem teljesen megszűnt a bevétele, és az elmúlt közel egy év alatt kénytelen volt felélni a tartalékait..." - áll abban a javaslat -csomagban, amit a szektorban dolgozók küldtek a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kezdeményezésére a szakértők egy javaslatcsomagot állítottak össze, amelynek célja a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítése.

A kezdeményezéshez eddig több mint háromszázhetven különböző szervezet, zenekar, kulturális létesítmény, fesztivál és egyéb résztvevő csatlakozott aláírásával. Ott találjuk a listában a legtöbb előadót, együtteseket, szervezőket, szállodákat, éttermeket, s többek között a VOLT Fesztivált is.

A javaslat kiemeli - írja a Roadster , hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez.

Együttesen több százezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára.

A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

A döntéshozókhoz eljuttatott javaslat szerint egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amely nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét.

Levelükben kérik, hogy azok a vállalkozások, melyek árbevétele a pandémia miatt minimum 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál, azok igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka.

A javaslat kéri továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális áfa bevezetését. Mint az korábban napvilágot látott, a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen öt százalékra történő csökkentéséről, mely támogatás közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek.

Ezzel megelőzhető lehet egy több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet