Burgenland kormányzója nyitni akar

Hans Peter Doskozil a Facebook-on és a honlapján közzétett üzenetében a pandémia irányának megváltoztatását kéri, egyfajta "B tervet". Kemény szavaktól sem riad vissza és azt is leírja, ő hogyan látja a helyzetet.

- Súlyos válságok esetén könnyen elveszíthetjük a dolgok nyomát. Nem csoda, hogy COVID-ot sokan orvosi problémának tekintik, és túl kevéssé gazdasági, társadalmi problémának. De ez megakadályozza a szemünk előtt kibontakozó társadalmi katasztrófa észlelését. Sokaknak nincs munkájuk, veszélybe kerül a megélhetésük, a fiatalok elveszítik életörömüket, miközben a politikusok azon vitatkoznak, meddig zárhatnánk még be magunkat - írta többek között közösségi oldalán és honlapján Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója. A politikus sorain átsüt a meggyőződés, hogy másként kellene kezelni a vírushelyzetet...

- A koronavírus a második világháború óta a legrosszabb helyzetet teremtette társadalmunkban. A szenvedők száma elérte azt a szintet, amelyet korábban elképzelhetetlennek gondoltunk. Sokan szenvednek a betegségtől és annak következményeitől, de sokan a betegség ellen tett intézkedésektől is - fogalmazott Doskozil.

- Egy év pandémia után három megoldási forgatókönyv van Ausztriában. Az egyik az ellenőrizetlen fertőzések mellett sürgeti a látszólagos normális élet visszaállítását. A másik addig akarja a zárolást, amíg a fertőzések száma annyira alacsony lesz, hogy minden esetet ki lehet vizsgálni. Jelenleg ez a leggyakoribb megközelítés. A harmadik az ésszerű egészségpolitika és egy értékelhető társadalmi élet megőrzésének egyensúlyára törekszik.

- Míg az FPÖ az ellenőrizetlen nyitás mellett foglal állást, a szövetségi kormány ingadozik egyrészt e véglet, másrészt a tartós lezárás között. A következmény: Ausztria katasztrofális helyzetben van mind az egészségpolitika, mind a gazdaság szempontjából. Különösen a baloldali - többnyire jól biztosított - csoportok között van még az úgynevezett ZeroCovid mozgalom. Ez a kormányzati politika radikalizált változata. Az ötlet az, hogy bezárva maradjon minden, amíg a vírus eltűnik. Néhány szociáldemokrata is kacérkodik ezzel a megoldással. De a szociáldemokrácianak azok mellé kell állnia, akik szenvednek a körülményektől. És nem azok mellett, akik kiváltságos helyzetük miatt különösen jól bírják - ütött meg kritikai hangvételt a kormányzó.

"A ZeroCovid egy rossz út. Gyakran a legjobb szándékkal, de mégis rossz út. Mert ez a társadalmi és a demokrácia tudatlanságát jelenti. Az elmúlt hónapok azt mutatták, hogy a lezárási stratégia egy év járvány után már nem éri el a kívánt eredményeket" - írta Doskozil.

- Olyan helyzetbe kerülünk, mint 2015-ben a „menekültválság” idején. A politikusok úgy tesznek, mintha minden működne, addig, amíg a lakosság hangulata meg nem változik. Ma is érezhetjük a következményeket... - jegyezte meg csípősen a kormányzó, aki szerint egy új terv kell, ehhez azonban előbb el kell fogadni a valóságot.

"A világ beoltásának és a COVID legyőzésének terve kezdettől fogva merész volt. 193 ország beoltása a vírus további mutációja előtt félelmetes kihívás. A valóságban azonban a tervet már elvetették. Amíg a szegény országokat nem oltják be, addig a vírus ott újra és újra mutálódhat. Egész kontinensek bezárásának gondolata a globalizált világban nem kevésbé irreális, mint a ZeroCovid. De nem kell olyan messzire nézni, még Ausztriában is kudarcot vall a stratégia, hogyan hihetünk hát abban, hogy 193 országban majd működik? Valószínű, hogy a vírus megmarad a világon. Nem én mondom ezt, hanem a neves „Nature” folyóirat által megszólaltatott szakértő tudósok 90 százaléka. Az oltásokkal és gyógyszerekkel történő kezelésünk egyre jobb, de belátható időn belül nem leszünk képesek legyőzni a vírust. Ezt tudomásul kell vennünk. Mert csak így találhatunk élhető utat. A lakosságnak elege van az örökös lezárásokból. Egyre több ember szenved súlyos pszichés és fizikai problémák miatt is" - foglalta össze Doskozil, ő hogyan látja a helyzetet. Végül a megoldást is felvázolta:

- Támogatom az irányváltást. A korábbi koronapolitika kudarcot vallott. A megoldás a szociális életünk és az egészségünk közötti egyensúly. B terv kell a pandémiában. A társadalomnak normalitás kell, s ez csak akkor fog működni, ha tömegesen bővítjük a tesztek körét. Kipróbálták, hogy kocsmába járnak, iskolába viszik a gyerekeket, találkoznak a barátokkal, ez sokkal jobb és valószínűleg egészségesebb világ, mint amiben jelenleg élünk. Ezt Burgenlandban megvalósítjuk, a kormánynak csak meg kell engednie. Mi már Ausztria tesztmesterei vagyunk, és ezt a gasztronómiában, a turizmusban és az élet más területein is megvalósítanánk. Ha a lakosság nagy részét meggyőzzük, úgy fogunk működni, mint egy hullámtörő a világjárvány ellen... A cél tehát a rendszeres tesztelés és a normális élet - hangsúlyozta a kormányzó.

"Szükségünk van a nyitásra a gondolatokban és a cselekvésekben is, különben elveszítjük a társadalmunkat, veszélyeztetjük a békét és a demokráciát is. Itt az ideje kiválasztani a B tervet" - zárta felhívását Hans Peter Doskozil.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet