Már hárommillió forintnál is többet vihetnek haza a kormánytagok havonta

Miután tavaly tavasszal 462 ezer forinttal megemelte a fizetéseket a kormányfő.

Már havi hárommillió forintnál is többet vihetnek haza a kormánytagok, miután Orbán Viktor tavaly március 1-től bruttó 462 ezer forinttal megemelte a fizetéseket - írja az rtl.hu.

A portál szerint az emelést csak most hozta nyilvánosságra a kormány azzal, hogy a dokumentumokat kirakta a honlapjára.

A lap közölte, egy tavalyi törvénymódosítás miatt pedig Orbán Viktor fizetése már minden évben automatikusan olyan mértékben emelkedik, amekkorával a bruttó átlagkereset nő, így az jelenleg bruttó 5 727 000 Ft havonta. A miniszterek és államtitkárok fizetéséről azonban nem jogszabály, hanem Orbán Viktor dönt.

Elsőként az derült ki, hogy Pintér Sándor fizetése emelkedett bruttó 462 ezer forinttal, így a belügyminiszter március óta 3 094 800 forintot keres. Később kiderült, minden miniszter fizetését megemelte tavaly a kormányfő 2 632 800 forintról egységesen 3 094 800 forintra, kivéve 3 minisztert. Nagy Márton, Csák János és Lantos Csaba nem kapott emelést, ugyanis ők a 2022-es kormányalakítás óta havi bruttó 5 millió forintot keresnek.

De nemcsak a miniszterek, az államtitkárok fizetését is emelte tavaly március elsejével Orbán Viktor. Ők az addigi bruttó 1 974 600 forint helyett 2 321 100 forintot keresnek havonta.

Az RTL Híradó a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely minisztertől elmondta, "az elv az az volt, hogy a kormány tagjainak fizetése az kétszerese az országgyűlési képviselők fizetésének, alap fizetésének, tehát mindenféle rárakódó plusz jövedelem nélkül” – válaszolta a kérdésre Gulyás Gergely.

Az emelés pedig idén sem marad el, ezt ugyanis egy jogszabály a bruttó átlagbérhez köti. A portál számításai szerint márciustól havi bruttó 232 ezer forinttal nőhet a honatyák fizetése, bruttó 1,78 millió forintra.

Ha Orbán Viktor idén is érvényesíti a Gulyás Gergely által említett elvet, vagyis a kormánytagok bére a képviselők alapbérének kétszerese lesz, a tárcavezetők ismét havi 464 ezer forintos fizetésemeléssel számolhatnak. Az a hét miniszter pedig, aki egyben képviselő is, havi bruttó 686 ezer forinttal vihet majd többet haza.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek