A parlamenti frakcióvezetőknek írt levelet a Nagy Tavak Koalíció

A civilekből álló Nagy Tavak Koalíció határozati javaslatot állított össze Magyarország nagy tavainak természeti és kulturális értékeinek védelméről.

A Nagy Tavak Koalíciót alkotó szervezetek külön-külön, majd együtt is közel egy éve dolgozunk már azon, hogy átfogó és valódi védelem járjon nagy tavainknak. Első közös fellépésünk nyomán 2020 szeptemberében 75 civil szervezet írta alá közös nyilatkozatunkat a tavaink védelméről, melyre azonban azóta sem kaptunk választ a kormánytól - áll a civilekből álló csoport közleményében.

"A mai napon az Országgyűlés minden frakcióvezetőjének levelet küldtünk és felkértük őket arra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy javaslatunkat az Országgyűlés is tárgyalja. Azt szeretnénk elérni ugyanis, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény szellemének megfelelően biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. A Nagy Tavak Koalíció alapvetően olyan balatoni, Fertő tavi, tatai Öreg-tavi és Velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak, és akik környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt. Az elmúlt években a négy tónál óriási beruházások/fejlesztések, vagy éppen még csak azok előkészítése kezdődött meg, amikről a helyi lakosság jórészt csak a médiából értesült. Az időközben innen-onnan megismert beruházói igények/koncepciók, illetve a beruházásnak kedvező helyi szabályozás módosításai pedig nem győzték meg a helyieket arról, hogy az általában fakivágással, zöld területek beépítésével és egyéb természeti károkozással járó építkezések a környék és a lakóközösség hasznára válnának. A beruházások gyakran lakossági érdek- és jogsérelemmel járnak. A „fejlesztések” mértékét sokszor eltúlzottnak látjuk, ami a természeti és lakossági érdekeket súlyosan sérti, beleértve a jövő nemzedékek érdekeit is. Emellett erősen hiányoljuk a civilek tájékoztatását, bevonását a tervezési és kivitelezési folyamatokba" - áll a közleményben. A Koalíció tagjai: az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő Tó Barátai Egyesület, a tatai Miénk a Grund Városvédő Egyesület, az Összefogás a Balatonért Egyesület, a Rendszerszint - Országos Közösségszervező Műhely, a Stop Avalon! Tata Civil Mozgalom.

A parlamentnek küldött javaslatban a Fertő tó külön bekezdést is kapott:

A Fertő tó partján, Sopron külterületén, már elkezdődött egy olyan állami, közpénzből finanszírozott turisztikai beruházás, amely komolyan veszélyezteti a Natura 2000-es terület természeti, és az UNESCO világörökségi terület kulturális örökségét. A beruházás a Sopron MJV önkormányzata által elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiában megfogalmazott rekonstrukcióhoz képest 15-szörös költségű. A tervezett fejlesztés, jelenlegi formájában veszélyezteti a világörökségi státuszt és sérti a Magyarország által átvett EU-s természetvédelmi joganyagokat. Ugyanakkor nem késő a beruházás finomítása, amit az ICOMOS Magyar Bizottsága is jelzett 2020 novemberében kiadott állásfoglalásában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek