A nagy műszaki áruházak alkonya

The 8-Bit Guy legutóbbi videójában arról volt szó, hogy hova tűntek az Egyesült Államokban az elektronikai üzletek. A videó itt érhető el , érdemes megnézni. Ehhez képest itt Közép-Európában még egész jó a helyzet, nagyobb multik és kisebb boltok is működnek, bár a Media Markt pont nemrég jelentette be, hogy Európa-szerte bezár több üzletet, és elbocsájt mintegy ezer embert.

Az elmúlt 30 évben itt Sopronban is sorban nyíltak, majd szűntek meg műszaki boltok. Emlékszik például valaki a Murányira? A Sopron Plaza megnyitása után volt egy ilyen nevű műszaki áruház a bevásárlóközpontban, majd ugyanott egy másik műszaki üzlet is működött Technika Kereskedőház néven rövid ideig. Sopron első igazi bevásárlóközpontjában azóta sincs elektronikai üzlet. És arra emlékszünk még, amikor az Ikva-Fenyő áruház párosban egy-egy műszaki üzlet versengett egymással? Bal oldalt az Euronics, ami azóta az Alphaparkban található, jobb oldalt pedig az Electro Plus, ezeknek a nyoma még most is megtalálható a korláton. És akkor még nem beszéltünk az Elektropont-ról, ami a Family Centerben működött, vagy a Photo Hall-ról, ami a Várkerületen volt. Nagy túlélő viszont az Idea Műszaki Áruház a Mátyás király utcában, ami már közel 30 éve működik.

enyugat.hu

Biztosan kimaradt valami, de ez még csak Sopron, ehhez képest Magyarországon működött többek között az Electro World, a Saturn, a Keravill is, viszont ezek sincsenek már meg. Vajon a most még létező áruházaknak is búcsút inthetünk nemsokára az okostelefonok, a kisebb haszonkulcs és az online rendelés kapcsán?

enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek