Mindig van „utána”, mindig van reménység

Hegedűs Attila soproni tanár, evangélikus lelkész szubjektív vallomása húsvétról.

Négy fő hivatásom van: apa vagyok, férj, tanár és lelkész. A fontossági sorrenden most nem érdemes vitatkozni, mert alkalomról alkalomra változik. Sokkal fontosabb, hogy végig kellett gondolnom, e négy miben találkozik egymással, és miben találkozik az életemmel.

A dolgok gyökere nagyon mélyre nyúlik. Orwell 1984 című regényének egyik legismertebb mondata szerint „ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely egy emberi arcon tapos- örökké”.

Soha nem tudtam mit kezdeni ennek a mondatnak egy szavával: örökké. Azzal, hogy a gonosz tartósítja magát, lefagy, mint a Windows. Nem elvi bajom volt vele, hanem zsigeri - egyszerűen nem tudom úgy látni a világot, hogy lezárt és reménytelen. Kedvenc zenészem szerint „nem mondhatok le a reményről, hisz egyebem sincs”.

Mindig van valami „utána”. Örkény István Mindig van remény című egyperces novellájának főszereplője a sírboltjába villanyt akar vezetni, hogy ne legyen sötét. És milyen igaza van! Mert olyan nincs, hogy mindig sötét legyen…

Ez az „utána”, ez a végleges sötétséggel szembeni ösztönszerű szembenállás emberlétünk és kultúránk alapélménye. Csak így tudunk gondolkodni, akaratlanul. És egyre erősebb meggyőződésem, hogy ennek a szinte molekuláris szintű reménységnek az oka az, hogy kultúránk bölcsőjénél egy nyitott sír áll, ott Jeruzsálem határában.

Hangsúlyozom, nem arról beszélek, hogy vallásosak vagyunk-e, hogy hiszünk-e magában a feltámadás tényében, vagy hogy magunk is a húsvéti asszonyok és a tanítványok közé tartozunk-e. Mert lássuk be, maga a Biblia is különös módon beszél a feltámadottról: van, amikor a semmiből jelenik meg a tanítványoknak, mint egy kísértet, máskor együtt eszik velük, mint a régi szép időkben; van, amikor meg sem ismerik, majd egy mozdulatánál döbbennek rá, ő az! És olyan is van, amikor a legnaturalistább módon mutatja a kezén a sebeit: tessék, nyúlj bele! Mondom, a bibliai beszámolók írói is össze vannak zavarodva. Olyan titokról írnak, amit ők maguk sem értenek. Én sem hitvallásról beszélek.

Hanem arról a tényről, hogy gondolkodásunk, világlátásunk legalapvetőbb tulajdonsága, hogy úgy látjuk a világban átélt szörnyűségeket, mint amik nem lehetnek örökkévalók - van kiút, amit a kereszténység feltámadásnak hív. Ezért van minden.

Ezért építek napról napra egy új valóságot, amit úgy hívok, házasság. Ezért vállaltam gyermekeimet, akik továbbviszik az életet. Ezért nem zaklat föl, ha egy diákom olyan, mint egy idióta - hát persze, hiszen azért kamasz, hogy az legyen! Én meg azért vagyok tanár, hogy most legyen az, kicsiben, és ne felnőttként, nagyban. Nincs ezzel semmi baj… És ezért van, hogy amikor lelkileg mélyen voltam, akkor is fenn álltam a szószéken - a reménység szava, amiről beszélnem kellett, fontosabb volt, mint az én aktuális lelkiállapotom.

Soha nem az a kérdés, most mi van, hanem az, hogy ami van, merre megy tovább. Mert hogy továbbmegy, az bizonyos. Mindig van „utána”, mindig van reménység.

Persze sokan mondhatják, ez a reménybe-ágyazottság nem „keresztény” sajátosság, hanem alapvető emberi tulajdonság. Lehet. Én mégis hiszem, hogy ha saját magunknak a világhoz, a jövőhöz és önmagunkhoz való viszonyunkat meg akarjuk érteni és ki akarjuk mondani, akkor azokhoz a szavakhoz tudunk nyúlni, amiket az üres sírt megpillantó asszonyoktól és tanítványoktól tanultunk.

Húsvét nem egy ünnepnap az ünneptelen napok tengerében. Húsvét: életünk alapja. A reménységről szól, amely nélkül nem léteznénk.

Hegedűs Attila
Soproni Petőfi Színház
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek