Már tesztelik a gyerekek oltására alkalmas vakcinákat

Hamarosan indulhat a 18 éven aluliak oltása is.

Oltással védenék a gyerekeket is a koronavírus ellen, már világszerte tesztelik a vakcinákat. Az oltóanyagok kifejlesztői először a legveszélyeztetettebbekre: idősekre, krónikus betegségben szenvedőkre koncentráltak. Mostanra azonban kiderült: biztonságos és a megelőzés szempontjából fontos a kismamák oltása a terhesség 12. hetétől. Sőt, már világszerte tesztelik gyermekeken is a vakcinákat.

Egy tinilány megkapja a Pfizer vakcináját Izraelben
JACK GUEZ / AFP

A szegedi egyetem immunológus és genetikus professzora, Duda Ernő szerint a Pfizer vakcinája áll ehhez a legközelebb, de már a többi oltóanyagot is tesztelik.

Amikor megkezdték a vakcinák kifejlesztését, a járvány elején úgy tűnt, a gyerekekre nem veszélyes ez a vírus. Azóta kiderült, hogy gyerekeknél a koronavírus egy úgynevezett sokszervi érgyulladást okozhat. De nemcsak ezért vált fontossá a beoltásuk, hanem azért is, mert tünetmentes vírushordozók lehetnek – mondta a Ripost7-nek a professzor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek