A kutató magányosságát oldják a kreatív feladatok

Az Európai Bizottság sevillai intézetében dolgozó Hegyi Fatime Barbara tudományos elemzéseket készít, kutatásvezető, mellette regényt írt és fest.

Az Európai Bizottság sevillai intézetében tudományos kutatóként dolgozik Hegyi Fatime Barbara. A Széchenyi István Egyetem egykori doktorandusza elárulta, szerinte az elemzések és a publikációk készítésének folyamatai hasonlóan kreatívak és izgalmasak, mint egy festmény vagy enteriőrterv kivitelezése. Ő már csak tudja: minden felsorolt területen otthon van.

Nem mindennapi életutat választott magának Hegyi Fatime Barbara, aki csaknem tíz éve az Európai Bizottság sevillai intézetében dolgozik kutatásvezetőként – kutatás-fejlesztés és innovációs területen. Elemzéseivel, tudományos értékeléseivel támogatja és előkészíti az Európai Unió szakpolitikáját nemzeti, regionális, illetve városi szinteken. Hogy mi vonzotta a kutatói életpálya felé, pontosan nem tudja, de abban biztos, mint regénye megírása, úgy a PhD-fokozat megszerzése is a vágyott céljai között szerepelt. Mint mondta, amikor 2004-ben megkapta az értesítést, hogy elkezdheti tanulmányait a Széchenyi István Egyetem jó hírű Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában, nagyon boldog volt.

„A kutatói pálya egyrészről magányos, mégis rendkívül izgalmas. Persze, sok múlik az ember egyéni motivációján, illetve azon, hogy a munkahelye milyen feltételeket, lehetőségeket biztosít számára. Engem rendkívüli módon kikapcsol az is, amikor új kutatásokon gondolkodom. Valószínűleg szükséges egy bizonyos mentalitás, lelki alkat ahhoz, hogy izgalmasnak találjuk ezt a munkát. Nagyon szeretem a kutatási eredményeimet előadni konferenciákon, ez és az oktatás például engem igazán motivál, illetve nyilván kompenzálja is valamelyest a munkából adódó magányosságot” – ecsetelte a kutatónő.

Hegyi Fatime Barbara
SZE

A tudományos tanácsadó érdeklődésünkre hozzátette, disszertációjában a városok versenyképességének értékeléséhez dolgozott ki egy modellt, amely annyira meghatározó volt számára, hogy jelenlegi kutatásai egy része is kapcsolódik ehhez a területhez. Büszke rá, hogy 2020-ban magyar csapattal dolgozott ki egy értékelési rendszert, amely a városi vezetőket hivatott segíteni abban, hogy hatékonyabban és sikeresebben tudjanak válaszokkal szolgálni a globális kihívások – járványok, klíma – kapcsán. Másik fontos projektjében az innovációs körzetek szerepét elemzik a városok fejlődésében két nagyon tehetséges fiatal kutatóval.

Publikációi mellett Hegyi Fatime Barbara könyvet is írt. „Eltekintve Tőlem” című regényében férfiszemszögből vetette papírra egy nő mindennapjait. „Érdekesség, hogy a férfi olvasók nagyon kedvelik a könyvet. Viszont, sok nőtől kaptam azt a visszajelzést, hogy ilyen érzékeny férfi nincs. Hát, ennyire sikerült kilépnem a bőrömből, de ami számomra fontos, hogy nagyon sokaknak maradandó élményt jelentett a kötet” – beszélt alkotásáról a kutató, aki szerint a festészet és az enteriőrtervezés, csakúgy, mint az elemzések, hasonló és rendkívül kreatív folyamatok. „Ezek összessége támogat engem, illetve segítenek összpontosítani, és ezáltal kikapcsolódni” – mutatott rá.

Névjegy

Dr. Hegyi Fatima Barbara Szolnokon született, ott töltötte gyermekkorát, ám a középiskolát már az Egyesült Államokban, Kaliforniában végezte el, majd politológiát és menedzsmentet tanult a bécsi Webster University-n. Milánóban, az Universita Cattolica del Sacro Cuore Egyetemen szerezte meg a MPhil-diplomáját, 2008-ban pedig a győri Széchenyi István Egyetemen védte meg doktori disszertációját. Elsőként a milanói tartományi kormányzat nemzetközi kapcsolatok igazgatóságánál állt munkába, utána a milanói Politecnico de Milano intézetnél dolgozott. Később két évig tevékenykedett Budapesten az akkori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gazdaságfejlesztési osztályán, mint igazgatóhelyettes. Az útja onnan vitte az Európai Bizottság sevillai kutatóintézetébe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek