A közmédia lejárató kampányt indított egy osztrák újságíró ellen a kérdései miatt

Franzischka Tschinderle, az osztrák Profil hetilap képviseletében kérdezett az "európai reneszánszról", ami a közmédia szerint csak provokáció volt.

Kedden az M1 aktuális csatorna híradójában került adásba egy riport "Kérdésekkel provokált az újságíró" címmel. Április elsején Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót az "európai reneszánszról", azaz együttműködésük megindításáról.

A közmédia tudósítása szerint ezen a sajtóeseményen történt meg "az európai balliberális sajtó példátlan támadása", mégpedig egy osztrák újságíró, Franzischka Tschinderle részéről, aki a Profil című hetilapot kéviselte. Ő ugyanis olyan kérdéseket tett fel, mint:

Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását: miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?

Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését?

Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

A Telex szemléje szerint az M1 tudósítása arra célzott, hogy „provokatív, kérdésnek álcázott állítások” érkeztek az osztrák újságírótól, illetve hogy az újságíró érdeklődése valójában egy összehangolt hadjárat része lehet: a találkozó óta „még egy hét sem telt el, de az európai balliberális sajtó máris példátlan támadásba lendült”. Hogy ezen a néhány kérdésen túl hol tapintható ki a példátlan támadás, arra a Telex sem találta meg a választ.

Közben Franzischka Tschinderle is megszólalt az ügyben. Az újságíró a HVG-nek adott nyilatkozatot , amiben elmondta: „Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek