Ausztria: a májusi nyitás lehetséges

A nyitó lépéseket minden területen - kultúra, sport, gasztronómia és turizmus - egyszerre kell megtenni - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a pénteki sajtótájékoztatóján. Konkrét dátumokat viszont még nem adott meg.

A szövetségi államokkal folytatott konzultációk nagyon "gyorsak és harmonikusak voltak" - mondta Sebastian Kurz a pénteki egyeztetést követően. A szövetségi kancellár örül, hogy a második negyedévben a Pfizer/Biontech további egymillió dózisával "oltási turbó" érkezik Ausztriába. Százezer adag érkezik áprilisban, 300 ezer májusban és 600 ezer adag júniusban. A tanárokat és a rendőröket április végéig be akarják oltani.

- Az, hogy nyáron visszatér a normális élet, nem csak egy cél, hanem nagyon hamar valósággá válik - jelentette ki Kurz. Hozzátette: a helyzet megcáfolja azokat, akik "megjósolták a világ végét, és egész Ausztriát zárolásra szólították fel. A regionális megközelítés teljesen helyesnek bizonyult".

A kancellár azt is mondta az osztrák online felületeken élőben közvetített tájékoztatón, hogy az oltás előrehaladása azt jelenti, a májusi nyitás lehetséges. Ausztriában a 65 évesnél idősebbek 50 százaléka oltott.

A nyitásokat minden területen - kultúra, sport, gasztronómia és turizmus - egyszerre kell megtenni. A kancellár még nem adott meg konkrét dátumot, ennek részletes tervét a jövő héten kell kidolgozni - mondta.

Ausztriában azt feltételezik, hogy elérték a harmadik koronahullám csúcsát. Hangsúlyozták viszont, hogy a jelenlegi megelőző intézkedéseket - például az érintkezés csökkentését vagy a kiterjedt tesztelést - tovább kell fokozni.

Az ország keleti részében a kórházi intenzív osztályok telítettsége még nem enyhült, még Burgenlandban sem. Ennek ellenére a tartományban hétfőn újra megnyílnak a kereskedelmi egységek, a szolgáltatások és az iskolák.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek