Naponta átlagosan 31 ezer bécsi teszteli magát otthon koronavírus-fertőzésre

A „Mindenki gargalizál” akció keretében az osztrák fővárosban naponta több mint 31 ezer gargalizálós koronavírus-tesztet végeznek. Az akció elindítása óta vizsgált több mint 830 ezer mintából eddig 4.500 volt pozitív. A bécsieknek maximum öt percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát.

Március vége óta minden bécsi részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban, amelynek keretében eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre. A kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették.

Mára 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó startupnál, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt - internetes azonosítás után - a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik BiPA üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó üzletek egyikébe. Innen futár szállítja a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők. Az akció kezdete óta összesen 833.536 mintát vizsgáltak, amelyből 4.534 volt pozitív. Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le, ami átlagosan 31.400 elvégzett tesztet jelent egy nap. A napi csúcsot eddig 35 ezer kiértékelt nyálminta jelenti.

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy pótolni tudják a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve.

Otthon végezhető gargalizálós PCR-teszt
PID / Jobst
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek