Kosztolányi felesége lett a soproni Páder Petra

Persze csak filmen, színészként vált Kosztolányi társává a soproni Líceumban érettségizett Páder Petra. A Frici&Aranka című alkotásban láthatjuk majd alakítását.

A színészek, színházak életét is felforgatta, a lehetőségeiket erősen csökkentette a pandémia. Ezért a szokásosnál is nagyobb öröm Páder Petra soproni származású színésznő számára, hogy fontos szerepet kapott a Frici&Aranka című tévéfilmben. Az elsősorban a Karinthy házaspárról szóló, s azon belül is inkább a feleségre, Böhm Arankára fókuszáló alkotásban a Líceum volt diákja Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilonát alakítja.

Fantasztikusan áll Páder Petrának a békebeli kor divatja.
Lettner Kriszta

- Való igaz, hogy az elmúlt több mint egy év nagy részében a színházak is zárva voltak, a színészek döntő többsége feladatok nélkül maradt. Még a castingok is az online térbe kerültek, ami erős kihívások elé állítja az embert. Lámpákat, megfelelő eszközöket szereztem be én is, és előfordult, hogy a komplett könyvespolcot is máshová toltam egy meghallgatás kedvéért. Ilyen előzmények után felüdülés volt a Frici&Aranka válogatásán személyesen részt venni - mesélt Páder Petra az előzményekről. Petrát egy korábbi alkotói pályázatról ismerte a film kreatív producere, Juhász Anna, és a szereplőválogatásra ő javasolta a soproni színésznőt. Több sorsszerű momentuma is van ennek. Petrának ugyanis éppen a századforduló utáni húszas-harmincas évek az egyik kedvenc korszaka, ráadásul ismerte, olvasta, sőt, többször elő is adta már Harmos Ilona írását.

Frici&Aranka: jelenet a filmből Páder Petrával.
Lettner Kriszta

- Erős nő volt, bár a férje kedvéért sok kompromisszumot hozott. Intelligens, humoros, időnként pedig maróan intrikus asszony volt Harmos Ilona. A meghallgatásra a kor divatjához nagyon hasonló ruhába mentem, amiből akad pár darab a ruhatáramban. Igyekeztem kiemelni a közös vonásainkat, hamar megszületett az összhang a szerep és köztem. Öröm volt végre újra dolgozni, csapatban, inspiráló közegben lenni. Így voltak ezzel a többiek is, talán ezért is volt rendkívül jó hangulatú a forgatás - mondta el a színésznő. Végül arról is megkérdeztük Páder Petrát, milyen emlékeket őriz a soproni Líceumról.

- Hálás vagyok azokért az évekért. Igyekszem aktívan tartani, nem elengedni a kötelékeket. Tavasszal is hívott igazgató úr egy felolvasásra, ha időm engedi örömmel részt veszek a líceumi programokban most is. Érettségi után hosszú-hosszú ideig nem tudtam úgy hazamenni Sopronba, hogy ne kopogtassak be a Líceum tanárijába is. Babics tanár úr volt az osztályfőnököm, vele, és még sokakkal tartom a kapcsolatot. Az osztályunk pedig a mai napig működő közösség, nálunk mindig csaknem teltházasak a találkozók. A Líceum nekem erős alap, ahová mindig jó visszatérni és visszagondolni is - zárta gondolatait Páder Petra.

Páder Petra már a soproni színitanodában eltökélte: színésznő lesz.
Simon Péter

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek