Akit külföldön oltottak, nem kaphat magyar védettségi igazolványt

A nyugati határ mentén ez sokakat érint. Erre nem nagyon számíthattak.

Védettségi igazolványt azok kaphatnak, akik átestek a Covidon. A gyógyulástól vagy a fertőzést igazoló teszt elkészítésétől számolva 4-6 hónapig érvényes a kártya, illetve, ha már részesültek legalább egy védőoltásban. De csak akkor, ha az oltást Magyarországon kapták - írta meg a Telex .

Egy olvasójuk,aki Szerbiában kapta meg a Pfizert, levelet írt az NNK-nak, a tisztifoorvos@nnk.gov.hu címre küldött emailre pedig azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt”.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában számos területet felsorolt, ahol majd értelmét nyeri a védettségi igazolvány, ha Magyarországon a beoltottak száma eléri a négymillió főt, vagyis az átoltottság nagyjából negyven százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a március közepe óta kézbesített védettségi igazolványok akkortól nyerik el igazi értelmüket – ezáltal akkortól, várhatóan május első felétől lesz fontos, hogy kinek van ilyen érvényes kártyája és kinek nincs.

A Telex egyébként több kérdést is küldött az országos tisztifőorvosnak és a koronavírus sajtóközpontnak, többek között azt is firtatva, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben azok, akik külföldön kaptak oltást, de szükségük lesz magyar védettségi igazolványra. Egyelőre nem kaptak választ.

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek