168 méternél tart a Bécsi dombi alagút

Napi huszonnégy órában gyűrik emberek és gépek a Bécsi dombot, hogy az M85-ös gyorsforgalmi részeként megépítsék az alagutat.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházában tavaly megkezdték az M85-ös gyorsforgalmi út osztrák határig tartó szakaszán is a munkát. A Magyar Építők győzelmi jelentésre emlékeztető cikkéből kiderül, nagyon jól haladnak a munkálatokkal, minden a legnagyobb rendben van és a biztonság is garantált.

Közel négy kilométeres négysávos pálya kiépítése, egy alagút és két híd, valamint az ÉNY-i elkerülőn 2x1 sávos út építése 3,6 kilométer hosszon, három körforgalmú csomóponttal, öt műtárggyal és egy szintbeni vasúti átjáróval - ez az M85-ös V. szakasza.

Most viszont még a IV. szakasz műszaki átadása közeleg, amelyre május 14-én kerülhet sor. A projekt Sopron Kelet – Balf forgalmi csomópont közötti szakaszának várható forgalomba helyezése pedig várhatóan június 7-én lesz - írja beszámolójában a Magyar Építők.

Májusban indul az északi járat fejtése is.
Magyar Építők

Az M85-ös V. szakaszának része tehát a 780 méteres Bécsi dombi alagútpár megépítése. Itt az alagút déli járatának fejtési munkálatai 24 órás munkavégzés mellett zajlanak, és már elérték a 168 méteres fejtett szakaszt. Májusban tervezik az északi járat fejtésének párhuzamos indítását is. A végleges szerkezet tervei június végére készülnek el, majd kezdetét veszi a mérnöki és megrendelői, valamint a hatósági jóváhagyási folyamat. A konzorcium az alagút fejtéssel párhuzamosan – a korábban kialakított és a nyugati portálhoz vezető 7,5 kilométeres szállítói út igénybevételével - megkezdte a nyugati oldal nagytömegű földmunkáját, a szükséges közmű kiváltásokat és a vízépítési előmunkálatokat.

A Bécsi dombi alagút nyugati portáljának kialakítása a nagy forgalmú 84-es számú főút közelsége miatt igen komoly kockázatot jelentett volna, így a közlekedésbiztonság fenntarthatósága érdekében megkezdték a már építési engedéllyel rendelkező, új nyomvonalon vezetendő, ideiglenes 84. számú főút terelőúti szakaszának kiépítését.

A terelőutat előreláthatólag 2021 júliusában helyezik forgalom alá, és a tervek szerint két évig fog üzemelni. Ezzel a Bécsi dombi alagút nyugati portálját és a járatok kitörési szelvényét forgalommentes körülmények között, biztonságosan ki lehet alakítani.

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek