Az indiai artézi-kút még ma is létezik

Kapuvár környékén, a Rábaközben és a Hanságban, az egykori Esterházy-birodalom területén számtalan majorság létezett. Ezek közül néhány még manapság is lakott, több helyen pedig mezőgazdasági tevékenységet végeznek, például Tőzeggyármajor, Miklósmajor, Kistölgyfamajor.

Az 1800-as évek végétől egészen az 1970-es évek végéig először lóvasút, majd dízelvontatású kisvasút kötötte össze a majorságokat, Kapuvártól Indián át Mekszikóig. Ez utóbbi két település állítólag arról kapta a nevét, hogy olyan messze voltak mindentől, mintha Indiába vagy Mexikóba utazott volna az ember.

Keszei László

Mekszikópuszta a mai Fertőújlak, Indiamajor viszont a "felszabadulás" környékén megszűnt létezni. Ezt az információt a Kapuvár Házhely városrészéből észak felé kiinduló kerékpárút mellett egy emléktáblán is olvashatjuk, pontosan ott, ahol az egykori Indiamajor létezett. Emlékét a táblán kívül valami azért még őrzi: egy artézi-kút, ami a szántóföldön helyezkedik el. A kutat még maga Báró Berg Gusztáv fúratta.

Kapuvár, Indiamajor artézi-kút
Keszei László
Kapuvár, Indiamajor artézi-kút
Keszei László

A kerékpárútról nehezen észrevehető, de valaki volt olyan rendes, és bejelölte a Google-térképen. Ez a kút látta el egykor a majorság lakóit, később pedig a környéken mezőgazdasági munkát végzőket friss vízzel. Mára azonban sajnos igen leromlott állapotba került, ráadásul gyakorlatilag megközelíthetetlen, mivel nem vezet hozzá út. Érdemes lenne megmenteni az utókornak, hiszen a feltörő rétegvíznek köszönhetően egy artézi-kútról van szó, ami állandóan folyik. Mondjuk ottjártamkor épp csak csordogált, de ugyanez érvényes a vitnyédi artézi-kutakra is.

Kapuvár, Indiamajor artézi-kút
Keszei László

Kapuváron egyébként működik egy másik artézi kút is, ami viszont most is bővízű: Garta városrészben, a templommal szemben egy kis parkban ömlik egy díszkútból a kissé vasízű, tiszta rétegvíz.

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek