Pojbics Szabolcs: Jó játékosokat kapunk a sportiskolától

Pojbics Szabolcsnak, az SKC ügyvezetőjének vegyes érzései vannak az U23-as szabállyal kapcsolatban, egyben azonban biztos: minden nehézség nélkül eleget tudnak tenni az MKOSZ utasításának, hiszen a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiától megkapják az utánpótlást.

A 2020/2021-es szezontól kezdődően az MKOSZ bevezette az úgynevezett U23-as szabályt, ami szerint az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében egy hazai nevelésű, 1998. január 1-jén, vagy utána született játékosnak a pályán kell tartózkodnia, kivéve, ha kipontozódás, vagy kizáró hibák miatt ez nem végrehajtható. A következő szezonban pedig már a középszakasz, a rájátszás és kupamérkőzéseken is pályán kell lennie a játékidő első felében egy fiatalnak. A szabályalkotó szándéka egyértelmű: ki kell nevelni az új, profi magyar játékosokat, akiknek lehetőséget kell adni, hogy rutint is szerezzenek. A megvalósítás buktatóiról és a szabály adta lehetőségekről is beszzélgettünk Pojbics Szabolccsal, a Soproni Kosárlabda Club ügyvezetőjével.

Pojbics Szabolcs
Wölfinger Béla

- A szövetség szabálya a gyakorlatban is egyértelműen pozitív?

- Nekem vegyes érzésem vannak ezzel kapcsolatban, mert az U23-as szabály ösztönzi ugyan a minőségi utánpótlásnevelést, ugyanakkor kényszerpályára is állítja. Meg lehetett volna ezt oldani másképp is, például, ha a klubokat támogatják a feladat végrehajtására. Aki nemzetközi szinten van versenyhelyzetben, azt hátráltatja, a fiatalokat pedig elkényelmesíti. A mai profi játékosaink annak idején kiküzdötték maguknak a játéklehetőséget, mindent megtettek a saját fejlődésük érdekében. Ezzel a szabállyal nem kell küzdeni, hiszen előírás lett a pályára lépés. Ráadásul mindig bejön az emberi vonal; az, hogy nem elég tehetségesnek lenni, alázat, szorgalom, akarat is kell a profi váláshoz... De mindezt elméleti síkon mondom, mert nekünk ez a szabály egyáltalán nem okoz problémát. Mi a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiától olyan fiúkat kapunk, akiket azt U23-as szabály nélkül is kiküldenénk a pályára.

- Akkor most beérett az évek óta tartó együttműködés? Az, hogy a sportiskola az SKC utánpótlásának nevelő akadémiája?

- Így is mondhatjuk. Az utánpótlásnevelést a soproni sportiskola szerintem nagyon jól csinálja és országosan egyedülálló, ahogy a rendszerüket felépítették. Kiváló edzőkkel dolgoznak, figyelnek a részletekre is, de leginkább a gyerekekre. Az SKC utánpótlását valóban egyedül ők adják. A jelenlegi keretünkben is négy sportiskolás van: Csendes Péter, Werner Viktor, Schöll Richárd és Csátaljay Barna.

- A szabály előírja a fiatalok játszatását, de fizikailag, mentálisan és technikai felkészültségüket tekintve nincsenek nagy különbségek a profi felnőttek és az utánpótlásból kikerülő játékosok között?

- Vannak különbségek, persze, de mi ebben is jól állunk. Főleg a fizikai, erőnléti vonalat kell még ugyan erősíteni, de a sportiskola nagy előrelépéseket tett ezen a téren is. Folyamatosan fejlesztenek.

- Az SKC és az akadémia közötti együttműködés mennyire szoros, tudatos és előretekintő?

- Folyamatosan kapcsolatban állunk a sportiskola vezetésével, két-három havonta egyeztetünk, és két-három évre előre gondolkodunk. Abszolút jó az együttműködés köztünk. Ha valaki, akkor mi itt az SKC-ban jól látjuk, hogy a sportiskola színvonala folyamatosan nő, minőségi, profi munkát végeznek, és egyre jobb játékosokat adnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek