Pojbics Szabolcs: Jó játékosokat kapunk a sportiskolától

Pojbics Szabolcsnak, az SKC ügyvezetőjének vegyes érzései vannak az U23-as szabállyal kapcsolatban, egyben azonban biztos: minden nehézség nélkül eleget tudnak tenni az MKOSZ utasításának, hiszen a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiától megkapják az utánpótlást.

A 2020/2021-es szezontól kezdődően az MKOSZ bevezette az úgynevezett U23-as szabályt, ami szerint az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében egy hazai nevelésű, 1998. január 1-jén, vagy utána született játékosnak a pályán kell tartózkodnia, kivéve, ha kipontozódás, vagy kizáró hibák miatt ez nem végrehajtható. A következő szezonban pedig már a középszakasz, a rájátszás és kupamérkőzéseken is pályán kell lennie a játékidő első felében egy fiatalnak. A szabályalkotó szándéka egyértelmű: ki kell nevelni az új, profi magyar játékosokat, akiknek lehetőséget kell adni, hogy rutint is szerezzenek. A megvalósítás buktatóiról és a szabály adta lehetőségekről is beszzélgettünk Pojbics Szabolccsal, a Soproni Kosárlabda Club ügyvezetőjével.

Pojbics Szabolcs
Wölfinger Béla

- A szövetség szabálya a gyakorlatban is egyértelműen pozitív?

- Nekem vegyes érzésem vannak ezzel kapcsolatban, mert az U23-as szabály ösztönzi ugyan a minőségi utánpótlásnevelést, ugyanakkor kényszerpályára is állítja. Meg lehetett volna ezt oldani másképp is, például, ha a klubokat támogatják a feladat végrehajtására. Aki nemzetközi szinten van versenyhelyzetben, azt hátráltatja, a fiatalokat pedig elkényelmesíti. A mai profi játékosaink annak idején kiküzdötték maguknak a játéklehetőséget, mindent megtettek a saját fejlődésük érdekében. Ezzel a szabállyal nem kell küzdeni, hiszen előírás lett a pályára lépés. Ráadásul mindig bejön az emberi vonal; az, hogy nem elég tehetségesnek lenni, alázat, szorgalom, akarat is kell a profi váláshoz... De mindezt elméleti síkon mondom, mert nekünk ez a szabály egyáltalán nem okoz problémát. Mi a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiától olyan fiúkat kapunk, akiket azt U23-as szabály nélkül is kiküldenénk a pályára.

- Akkor most beérett az évek óta tartó együttműködés? Az, hogy a sportiskola az SKC utánpótlásának nevelő akadémiája?

- Így is mondhatjuk. Az utánpótlásnevelést a soproni sportiskola szerintem nagyon jól csinálja és országosan egyedülálló, ahogy a rendszerüket felépítették. Kiváló edzőkkel dolgoznak, figyelnek a részletekre is, de leginkább a gyerekekre. Az SKC utánpótlását valóban egyedül ők adják. A jelenlegi keretünkben is négy sportiskolás van: Csendes Péter, Werner Viktor, Schöll Richárd és Csátaljay Barna.

- A szabály előírja a fiatalok játszatását, de fizikailag, mentálisan és technikai felkészültségüket tekintve nincsenek nagy különbségek a profi felnőttek és az utánpótlásból kikerülő játékosok között?

- Vannak különbségek, persze, de mi ebben is jól állunk. Főleg a fizikai, erőnléti vonalat kell még ugyan erősíteni, de a sportiskola nagy előrelépéseket tett ezen a téren is. Folyamatosan fejlesztenek.

- Az SKC és az akadémia közötti együttműködés mennyire szoros, tudatos és előretekintő?

- Folyamatosan kapcsolatban állunk a sportiskola vezetésével, két-három havonta egyeztetünk, és két-három évre előre gondolkodunk. Abszolút jó az együttműködés köztünk. Ha valaki, akkor mi itt az SKC-ban jól látjuk, hogy a sportiskola színvonala folyamatosan nő, minőségi, profi munkát végeznek, és egyre jobb játékosokat adnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek