A százéves határ két külön szemszögből

Egy osztrák-magyar projekt keretében az elmúlt 100 év határmenti történéseiről tudhatunk meg többet, ehhez egy új online platformot is létrehoznak.

Border(hi)stories , avagy Történetek és történelem az osztrák-magyar határtérségben címmel indult új projekt a térség közös történelméről. Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország program a határon átnyúló gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok intenzívebbé tétele céljából támogatja a projektet, melynek nyitó konferenciáját a héten tartották.

Gerhard Baumgartner történész, a projekt ötletgazdája az ORF magyar szerkesztőségének elmondta, az elmúlt évszázadban gyakran alakult úgy, hogy a határ menti települések a határ két oldalán eltérő módon élték meg a történelem eseményeit, legyen szó az 56-os magyar forradalomról, a mosontarcsai eseményekről, vagy a vasfüggöny 1989-es leomlásáról.

A projekt átfogó célja a határ menti történelem tényeinek feldolgozása, valamint a mindkét oldalon élők emlékeinek összegyűjtése és az események rekonstruálása. Emellett szintén cél az elmúlt évszázad kibővített történelmi tényeinek a határ mindkét oldalán iskolai csoportokkal való megismertetése, illetve az itt élők számára elérhetővé tétele kutatási eredmények feltérképezésével, illetve egy digitális archívum létrehozásával.

A magyarok.orf.at információi szerint elkészül még egy úgynevezett interaktív térkép a határ két oldalán található 60 emlékhelyről – áttekintő szövegekkel az egyes emlékhelyeken német, magyar és angol nyelven egyaránt. A programban résztvevők kidolgoznak egy pedagógiai koncepciót és kétnyelvű tananyagot az osztrák és a magyar emlékhelyekhez, amelyek később a helyi iskolák rendelkezésére állnak. De számos iskolai projekt is megvalósul majd a következő időszakban. Ugyancsak létrehoznak egy vándorkiállítást is és előadásokat is terveznek ehhez kapcsolódóan.

A „Border(hi)stories" projektben Burgenland tartomány mellett a határ magyar oldaláról Győr-Moson-Sopron és Vas megye is részt vesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek