Sopron rendőrkapitányánál a hatékonyság fontos szempont

Fél éve áll a Soproni Rendőrkapitányság élén dr. Herczeg Zoltán. Az első hat hónapjáról kérdeztük, s az rögtön kiderült, hogy a biztonságunkért keményen megdolgozik.

A hatékony és gyors reagálásra képes rendőrség - ez dr. Herczeg Zoltán soproni rendőrkapitány kulcsmondata. Ebből azt a feltételezést is levonhatjuk, hogy új szolgálati helyén, azaz Sopronban, fél évvel ezelőtti kinevezésekor jó szakembereket talált a kapitányságon. De vezetőként modernizált és átszervezett. Első kapitányi hat hónapjának tapasztalatairól és döntéseiről kérdeztük az alezredest.

- A közrendvédelem területén a reagálás módjában és sebességében történtek előrelépések, egyes szolgálati ágazatok szorosabb együttműködésével. Folyamatosan értékeljük a begyűjtött adatokat és szakítottunk a merevebb, előre eltervezett beosztásokkal. Az adatok alapján látjuk, milyen napszakban, hol van szükség nagyobb rendőri jelenlétre, így ezekhez a tendenciákhoz igazítjuk a járőrök számát és mozgását. Létrehoztunk egy négy fős akciócsoportot is, ők a kapitányság illetékességi területén, azaz a soproni járásban bármikor és bárhol felbukkanhatnak, elsősorban, de nem kizárólag, közlekedésrendészeti ellenőrzéseket végeznek - mondta elöljáróban dr Herczeg Zoltán.

Dr. Herczeg Zoltán, Sopron rendőrkapitánya.
Enyugat.hu

- A közlekedésrendészetben továbbra is komolyan vesszük a zéró toleranciát, az ittas vezetők kiszűrésére komoly energiákat fordítunk. Akár kora hajnalban is ott vagyunk az utakon és ellenőrzéseket tartunk. Gyakori tapasztalatunk, hogy a késő este elfogyasztott nagyobb mennyiségű szeszes ital után reggel abban a hitben ülnek a volán mögé, hogy kialudták az alkoholt. Pedig nem, és a szonda bizony jelzi ezt. Nem érdemes kockáztatni sem a biztonságot, sem a jogosítványt - figyelmeztet ezúton is a rendőrkapitány. A kiemelt szabálysértéseket pedig célirányosan figyelik kollégái: a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatának elmulasztását, a piros jelzésen áthaladást és a már említett ittas vezetést szankcionálják, már csak balesetmegelőzési okból is.

Dr. Herczeg Zoltán a hatékonyságot a gyors reagálási képességet is fokozni szeretné, ezért az azonnali cselekvés, a forró nyomon való elindulás nála alap.

- Az állampolgároknak is jogos igénye, hogy ha baj van, mi azonnal reagáljunk. Megtesszük. Nincs hivatali idő, lejárt munkaidő, mindig van, aki azonnal a törvényszegők felderítésére indul - nyomatékosítja az alezredes, aki azokban a szabálysértésekben is szigorúbb fellépést ígér, amikor például egy-egy renitens miatt egy egész lakóközösség szenved.

- A jogsértő cselekményeket fel kell számolni! - mondja szaknyelven is keményen a kapitány. Aki a felszólításnak engedve sem hagyja abba a szabályszegést, az nem fogja megúszni és könnyen zárt helyen találhatja magát...

A bűnügyi területen, ha lehet ezt még fokozni, még nagyobb a szigor. A gyorsaság és persze a hatékonyság a bűncselekmények felderítésénél rendkívül fontos. Az elmúlt fél év hozott is nagy sikereket: nemzetközi kábítószer-terjesztő hálózatot is sikerült felszámolni.

- Sok feladatot ad a pandémia is, hiszen a karanténszabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, kollégáim hét határátkelőn is ott vannak, és a beutazási kérelmek elbírálása ugyancsak sok pluszmunkát ad. A közterületi szabályszegések száma csökkent ugyan a vírushelyzetben, a bűncselekmények egy része viszont az online térbe költözött. Úgy látszik, nem lehet elégszer figyelmeztetni: soha ne fizessenek előre internetes vásárláskor, körültekintéssel használják a világhálót és ne higgyék el, hogy harmadáron jó minőséget kapnak - sorolja megfontolandó intelmeit a rendőrkapitány.

Dr. Herczeg Zoltán mindnyájunk megnyugtatására kiemelte: Sopron a megyei jogú városok között a legbiztonságosabbakhoz tartozik. "De ahhoz, hogy ez így is maradjon, folyamatosan dolgoznunk kell" - zárta a rendőrkapitány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek