Durva internetes fenyegetéssel csalnak ismeretlenek Sopronban is

Az emailben kapott üzenet színtiszta zsarolás: ha a címzett fizet, a hacker nem teszi ki a világhálóra milyen felnőtt filmeket néz a gépén. Aki ismeri a karikás tartalmakat, még komolyan veheti a fenyegetést. De ez csak egy példa a próbálkozások sorából.

"Helló! Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok , aki szabadidejében hackelésekre specializálódik. Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá, mivel feltörtem az operációs rendszeredet és a készülékedet. Már hónapok óta figyellek..." - így kezdődik az a levél, amit többen megkaphattak Sopronban és környékén is. Hogy honnan tudni? Onnan, hogy voltak, akik - nagyon helyesen - nem egyszerűen kitörölték és ezzel hagyták futni a zsarolót, hanem segítséget kértek a rendőrségen.

- A levél feladója hihetően részletezi, hogy egy vírussal teljes hozzáférést szerzett áldozata számítógépén, mindent lát, a futtatott programokon kívül a kamerán keresztül magát a sértettet is. Aztán megfenyegeti a címzettet, hogy a világhálóra pakolja a kompromittáló részleteket, például, hogy milyen felnőtt tartalmakat keresett fel. Persze ezek után jön az üzleti ajánlat; 1350 dollárnak megfelelő bitcoinért cserébe kitörli az összegyűjtött felvételeket - részletezi a zsaroló levél tartalmát Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. Az email tartalma egyébként ennél sokkal fenyegetőbb és sokkal durvább, de a részletektől megkímélnénk olvasóinkat (pláne a kiskorúakat). A lényeg, hogy a számok törvényei alapján a több ezer kiküldött levél néhány embernél komoly sokkhatást és ijedelmet válthat ki.

- Nem kell pánikba esni, viszont minél előbb ki kell törölni a levelet. A fenyegetőző tartalma mellett ugyanis nagy valószínűség szerint vírusként is működik és a gépünkön lévő összes elmentett címre sokszorosítja magát - figyelmeztet a szakember.

Ez a fajta levél persze csak az egyik a sokból: a legkülönfélébb tartalmú ígéretekkel, nyereményekkel, örökségek kecsegtető ajánlatával bombázzák az ingternet népét. Nem szabad hinni nekik!

- A legáltalánosabb a fizetési felszólítás, amitől sajnos előbb megijedünk és kattintunk, minthogy gondolkodnánk. Szolgáltatók, pláne közszolgáltatók vagy a NAV nem emailben szólítanak fel és pláne nem külföldi webcímekről. Mielőtt bármit teszünk ezekkel a tartalmakkal, alaposan nézzük meg és mérlegeljük! Tényleg van realitása a levélnek? Helyes magyarsággal íródott? Magyar címről jött? Kapcsolatba vagyok egyáltalán ezzel a céggel? Ezek csak a legalapvetőbb kérdések, amiket fel kell tennünk. Érdemes a böngészési előzményeket mindig kitörölni, karbantartani a gépet. Azt már nem is kell mondanom, hogy természetesen csakis legális szoftvereket szabad használni és a vírusvédelemre is érdemes költeni. Rengeteg a vírus a neten és nagyon kellemetlen, amikor újra kell telepíteni mindent - sorolja jó tanácsait a bűnmegelőzési főelőadó. Egyet még bónusznak hozzátesz: ne higyjünk a hihetetlen nyereményeknek és a harmadáron kínált portékákra is mondjunk nemet! Mindennek ára van, a hiszékenységnek például elég nagy...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek