A 3-G szabály

Ausztriában elgondolkodtak azon, hogy azok számára is meg kell teremteni a normális élet lehetőségét, akik nem akarják beoltatni magukat.

Aki május 19-től vendéglátóhelyet akar látogatni, moziba és színházba járni vagy edzeni a fitneszközpontban, annak vagy be kell oltatnia magát, vagy igazolnia kell, hogy átesett a Covid-fertőzésen, vagy pedig be kell mutatnia a negatív tesztjét. A három variációt emlegetik Ausztriában „3-G szabálynak”.

A szabály kimondja: az első oltást követő 22. naptól kezdve az oltás igazolása digitális vagy papír formában kvázi belépőjegynek tekinthető a Covid-fertőzés után akár hat hónapon át. A megfelelő számú antitestet bizonyító igazolások három hónapig érvényesek.

Aki egyiket sem tudja felmutatni - és ez még mindig az összes osztrák ember fele - negatív Covid-tesztet is bemutathat. A PCR-vizsgálatok 72 órán át, a hivatalos tesztek (tesztpályákon vagy gyógyszertárakban) 48 órán át érvényesek. De még az is járható út lesz, hogy otthon leveszik az orrukból a mintát és azt viszik el egy hivatalos adatfeldolgozóba, ahol igazolást állítanak ki. Ez 24 órán át érvényes.

Az ilyen regisztrált önteszteket eddig csak Vorarlbergben használták, de a jó tapasztalatok miatt a nyitás során a nyilvántartásba vett önellenőrzéseket a többi szövetségi államban is bevezetik. A tartományok azonban önállóan dönthetik el, hogyan akarják ezt kezelni.

Az ORF.at összeállítása azt is bemutatja, hogy készül egész Ausztria a május 19-iki nyitásra. Salzburgban például a Vöröskereszt felelős a rendszerért. A tartományban a tesztállomások hálózatát is növelik, a gyógyszertárak és a Vöröskereszt 15 állandó tesztállomása mellett a 119 salzburgi önkormányzat közül 75 a következő héttől felajánlja saját ingyenes állomásait is.

Felső-Ausztria lakói húsz önellenőrző tesztkészletet kapnak meg QR-kódokkal ellátva minden hónapban. Bécs megint más rendszert használ: az „Alles gurgelt” (mindenki gargarizál) szlogen alatt a város ingyenes PCR-teszteket kínál otthonra. A Bécsi Kereskedelmi Kamara emellett a vendéglátóipar számára kifejlesztette a regisztrációs alkalmazást is. Stájerország a még több tesztre támaszkodik, Grazban például a kapacitás megnégyszereződik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek