Sopronban is megalakult az egyetemi tudáscentrum köré szerveződő TIP

Újabb régió kapcsolódik be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai kezdeményezésébe, miután a Soproni Egyetemen ünnepélyes keretek között aláírták a Területi Innovációs Platform (TIP) alapító dokumentumát.

A TIP országos hálózata az egyetemek tudásbázisára alapozva nyit utat az innovációnak, új szemlélettel ösztönözve az információáramlást és a tudástranszfert, folyamatos együttműködési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítva az adott térség innovatív szereplőinek. Az elmúlt két évben országszerte tizenegy TIP alakult, amelyekhez eddig több mint 290 tag csatlakozott - áll a Soproni Egyetem közleményében.

A Soproni Egyetem tudáscentruma köré szerveződő új TIP egyszerre biztosít lehetőséget a térség innovációs szereplőinek az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. A belépő tagok időben értesülhetnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, és ezáltal az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak.

A soproni TIP alapító rendezvényén Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese kiemelte: „A mai TIP alapítás egy újabb mérföldkő, hiszen a Soproni Egyetem révén olyan tudáskapacitás kapcsolódik be a hálózatba, mely egyedülálló lehetőségeket tartogat a magyar piaci szereplők számára. Bizonyos vagyok afelől, hogy a TIP keretében létrejövő együttműködések hosszú távon a térség minden szereplőjének fejlődéshez hozzájárulnak.” Hozzátette azt is: a nyugat-magyarországi térség innovációs képessége ugyancsak az intelligens szakosodási stratégia mentén, a helyi szereplők erősségeire koncentrálva fokozható.

„A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, amelyhez feltétlenül szükséges a folyamatos innováció a zöld gondolkodás és a környezetbarát megoldások bevezetése érdekében. Kiemelten fontosnak tartjuk tehát, hogy a kis-és középvállalkozások és az egyetem között szoros kapcsolat és hosszútávú együttműködés alakuljon ki, melyek eredményeként piacképes termékek, szolgáltatások születhetnek” – hangsúlyozta dr. Fábián Attila, az intézmény rektora.

A Területi Innovációs Platformok 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, mellettük 5 országos szakmai szervezet, valamint rajtuk kívül az innovációs ökoszisztéma számos helyi szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az NKFIH tovább dolgozik annak szervezésén, hogy teljessé tegye az országos lefedettséget, minél több térségi intézményt és szervezetet vonva be az innovációs folyamatokba.

Dr. Fábián Attila rektor és Sebők Katalin
Soproni Egyetem

A bekapcsolódás lehetősége mindenki előtt nyitott, az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat, valamint a TIP eddigi eredményei, eseményei az NKFIH honlapján elérhetők .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek