Alakul az uniós védettségi igazolvány bevezetésének menetrendje

Európai Tanács és az Európai Parlament a közelmúltban "kivasalta" a részleteket.

Az ET és az EP közti megállapodás azt is jelenti, hogy június 1-jétől rendelkezésre áll az információs és technológiai rendszer uniós szinten. A tagállamoknak fél hónapjuk lesz és június közepéig kell rácsatlakozniuk a rendszerre és "elvégezniük a házimunkájukat" , vagyis biztosítaniuk, hogy az állampolgáraik tudják igényelni az uniós igazolványt - mondta Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádióban .

Emlékeztetett, háromféle változat lesz a zöldigazolványból, attól függően, hogy a védettséget ki hogyan szerezte meg (oltottság, fertőzésből való felgyógyulás, negatív teszteredmény a közelmúltból). Ezután már a lakosság is igényelheti az uniós kártyát – ami a magyaroknak is járni fog –, és így a tervek szerint júliustól már szabadabban utazhatnak az uniós polgárok.

Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel.

A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináival) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk. Az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szerepel a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokról.

Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak. Az igazolványokban szereplő személyes adatokat utazás során a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem jön létre központi adatbázis. Az EB legalább 100 millió eurót a koronavírus-fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni - írja az infostart.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek