Az osztrák parlament elfogadta a zöldigazolványt

Hasonló a magyar védettségi igazolványhoz.

Az osztrák parlament törvényjavaslatot fogadott el a védettségi igazolvány bevezetéséről, amelynek birtokában éttermekbe, szállodákba és kulturális létesítményekbe látogathatnak el azok az osztrák állampolgárok, akiket beoltottak, koronavírus-fertőzésen estek át vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

A védettséget akár mobiltelefonról, egy QR-kód segítségével is lehet majd igazolni.

Az Osztrák Szabadságpárt kivételével az összes nagyobb párt támogatta a törvényjavaslatot a szerdai szavazás során.

Bécs, Naschmarkt
Józing Antal

Bár a digitális zöldigazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezet elfogadását a múlt héten élénk vita előzte meg, főként adatvédelmi aggályok miatt, a kormánynak sikerült felsorakoztatnia maga mögé az ellenzék nagy részét a legvitatottabb kérdések kihagyásával.

Az ellenzék győzelemként ünnepelte, hogy kikerült a javaslatból az adatok tömeges tárolására vonatkozó rész.

Az ellenzéki Liberális Fórum (NEOS) bírálta, hogy a bécsi kormány nem várta meg a közös európai uniós zöldigazolványt, amely július 1-jétől léphet életbe. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban védelmébe vette a hazai védettségi igazolvány létrehozását lehetővé tévő intézkedést, amely szerinte lökést adhat a közös uniós rendszer bevezetésének.

Wolfgang Mückstein osztrák szociális és egészségügyi miniszter megköszönte az ellenzék támogatását. A tárcavezető aláhúzta: a törvény előkészíti a terepet ahhoz, hogy Ausztriában az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek