A TEK csapott le egy dunántúli őrző-védő cégcsoport telephelyeire

Milliárdokat mozgatott a családi vállalkozás.

Országos akcióban számolt fel a NAV egy dunántúli család által irányított őrző-védő céghálózatot - közölte Facebook-oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV nyomozói a Terrorelhárítási Központ támogatásával csaptak le a bűnszervezet vezetőjére, aki két társával már letartóztatásban van.

Nagyban játszottak

A kiterjedt céghálózatban több száz vagyonőrt foglakoztatottak sűrűn váltott bukó cégeken keresztül. Ám nemcsak a bérhez kapcsolódó adókat, járulékokat nem fizették, hanem fiktív számlákkal a fizetendő áfájukat is csökkentették. Ezzel a módszerrel több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek, és jelentős piaci előnyt is szereztek a személy- és vagyonvédelmi szektorban.

A bűnszervezet fegyverekkel és harcművészeti képzettséggel is rendelkező vezetőjét nagytestű kutyákkal őrzött külterületi ingatlanjában fogta el a Terrorelhárítási Központ. A hatalmas birtokon fogták el a bűnbanda egyik ukrán állampolgárságú tagját is, akiről kiderült, hogy lejárt okmányokkal, engedély nélkül tartózkodik Magyarországon, ezért – a NAV értesítésére – az illetékes idegenrendészeti igazgatóság is intézkedett.

Facebook/NAV

A pénzügyi nyomozók és járőrök IT-egyégek támogatásával több mint 25 helyszínen kutattak bizonyítékok és a gyanúsítottak után. A bűncselekmény súlyát jelzi, hogy az egyik fő gyanúsított megpróbált elszökni a helyszínről és elrejtőzni, de a nyomozók rövid időn belül elfogták és őrizetbe vették.

A nyomozók intézkedéseivel egyidejűleg a revizorok a megrendelő cégeknél vizsgálódtak, ahol a céghálózat által közvetített dolgozókat nyilatkoztatták.

A bizonyítékok mellett a szervezet vezetőjének farmján egy illegális üzemanyagtöltő-berendezést és több ezer liter gázolajat is találtak, amelyről a NAV Szakértői Intézetének helyszínre érkező mobillaborja állapította meg, hogy nem felel meg a szabványoknak. Az igazolatlan eredetű jövedéki terméket munkatársaink lefoglalták.

20 évet is kaphatnak

Az online számla rendszer valós idejű adatainak köszönhetően a nyomozók nagy összegű követeléseket tudtak biztosítani, és bankszámlákat, ingatlanokat is zár alá vettek csaknem egymilliárd forint értékben, így az okozott kár jelentős része megtérülhet.

A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 évet is kaphatnak.

Az akcióról készült videó itt tekinthető meg .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek