Egyre lassul az oltási kampány Ausztriában

Ha így folytatódik, június végéig csak valamivel több mint a lakosság fele lesz beoltva.

Ausztriában lassult a koronavírus elleni oltási kampány, és Sebastian Kurz kancellár áprilisi ígérete – miszerint június végéig mindenki, aki akarja, legalább az első oltást megkaphatja – nem tűnik tarthatónak – írta a Der Standard című osztrák napilap internetes kiadása kedden.

A tartományok jelenlegi oltási adatait, a regisztráltak számát és a közeljövőben beérkező vakcinamennyiségeket figyelembe véve nem valószínű, hogy június végéig az oltható lakosság kétharmada beoltható – ennyivel számol a kormány.

Ugyan május 20-án feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, a gyakorlatban csak három tartomány – Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Vorarlberg – élt eddig a lehetőséggel, és nyitotta meg minden korcsoportnak az oltásra való regisztráció lehetőségét. Ausztria kilenc tartománya közül csupán Salzburg és Alsó-Ausztria erősítette meg, hogy a már regisztráltak június végéig meg is kapják az első vakcinát.

Ehhez jön még, hogy jelenleg nagyszámú második körös oltás van soron, így kevesebb oltóanyag marad azoknak, akik még az első adagra várnak. Ez a tendencia már a múlt héten is érzékelhető volt, mert míg február közepe óta az első oltások száma volt túlnyomó többségben, mostanra csaknem kiegyenlítődött a mérleg: a múlt héten beadott 470 ezer vakcinából 223 ezer második körös oltás volt.

A tartományok az előző héten naponta átlagosan 35 ezer első adagos vakcinát oltottak el, mely lényegesen kevesebb, mint a májusi első három hét átlaga, amikor ez a szám még 40-50 ezer között mozgott. Amennyiben marad ez a lassuló tendencia, június végéig csak valamivel több, mint a lakosság fele immunizálható – állapítja meg a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek