Az utolsó cölöpházat is ledózerolták a Fertő tónál, miközben az ICOMOS a projekt leállítását kéri

Nincsenek többé cölöpházak a fertőrákosi öbölben. A dózerek végrehajtották az állami beruházó parancsát a folyamatban lévő perek és tiltakozások ellenére. Pedig megérkezett a nemzetközi szakértői szervezet állásfoglalása is, ami a projekt leállítását kéri.

Ledózerolta az állami beruházó cég a még álló Fertő tavi cölöpházakat. Az utolsó még álló épületek tulajdonosai az utolsó pillanatig küzdöttek ingatlanjaikért, perek is folyamatban vannak. A házak ügyében a jogi képviselők több indítványt is beadtak, mert szerintük az önköltségen, kártalanítás nélkül elrendelt bontásnak nem volt megfelelő jogalapja. De a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. meg sem várta, hogy a bíróság elbírálja a beadványokat. Ráadásul a bontás költségeit valószínűleg az ingatlan tulajdonosai terhelik.

Amikor még álltak a hangulatos és tájba illő cölöpházak.
Garai Antal Atom

Miközben a dózerek az utolsó cölöpházat is megsemmisítették a felsőbb parancsra, az UNESCO kulturális szekcijának igazgatója, Mechtild Rössler arról tájékoztatta Túroczy László rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, aki Magyarország állandó képviseletét látja el az OECD és az UNESCO mellett, hogy megszületett az ICOMOS dötése. (Az ICOMOS egy professzionális szervezet, amely az egész világon megtalálható kulturális örökségi helyszínek megőrzésére és védelmére jött létre. Feladata szerint az UNESCO tanácsadója a világörökségi helyszínekkel kapcsolatban.)

"Tájékoztatom Önöket, hogy az ICOMOS áttekintette a helyzetről szóló jelentést a határokon átnyúló világörökség magyar elemének megőrzése „Fertő / Neusiedlersee Kulturttáj” tekintetében, amelyet november 27-én nyújtottak be. Az ICOMOS International arra a következtetésre jutott, hogy a „Sopron Fertő” projekt mérete és formája károsíthatja a világörökség hitelességét és integritását. Ráadásul a táj kiemelkedő univerzális értékét is befolyásolja. Ezért az ICOMOS International azt tanácsolja, hogy töröljék a projekt tervét és a végrehajtást azonnal állítsák le" - áll a szerkesztőségünkbe is eljuttatott, de a cölöpházak tekintetében elkésett levélben.

Az ICOMOS International azt is tanácsolja a kormánynak, hogy állítsák helyre a helyszínen található létesítményeket. A levél pedig egyértelműen leszögezi, ha nem követik a nemzetközi szervezet ajánlásait, az hatással lehet a világörökségi rangra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek