Az is szerezhet védettségi igazolást, aki nem oltatta be magát és a betegségen sem esett át

Egy kiskapunak köszönhetően olyan is hozzájuthat védettségi igazolványhoz, aki nem jogosult rá – állítja az RTL híradója.

A védettséget igazoló kártyát háromféleképpen lehet megszerezni: ha az embernek pozitív tesztje volt koronavírusra, ha beoltatta magát, vagy ha ellenanyagteszttel bizonyította, hogy már átesett a betegségen.

Az ellenanyag-tesztelésnél viszont van olyan labor, ahol nem ellenőrzik a tesztre érkező személyazonosságát, csupán a tajszámot kérik el. Ezt az RTL munkatársa rejtettkamerával is tesztelte. A labort egyébként nem is kötelezik arra, hogy fényképes igazolványt kérjenek a páciensektől.

Így viszont megtörténhet az, hogy valaki mást küld el maga helyett tesztre, és így szerez arról papírt, hogy van ellenanyag a szervezetében - írja a Telex .

Aki így igényel védettségi igazolást, az közokirat-hamisítást követ el – mondta el az RTL-nek a Társaság a Szabadságjogokért jogásza. Mindez öt év börtönnel sújtható. A probléma csak az, hogy a lebukás veszélye kicsi, hacsak nem jelenti be valaki a rendőrségen.

Mári Róbert, egy RTL-nek nyilatkozó hazai magánegészségügyi szolgáltató ügyvezető igazgatója szerint hatóságilag kéne bezárni ezt a kiskaput.

Az RTL kereste Gulyás Gergely minisztert azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e, hogy szigorítanak a rendszeren, ám a kérdést nem válaszolták meg a kormányinfón.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek