Magyarországra még mindig nem jöhet az osztrák turista

Idén nemcsak az árak döntik el, hova megyünk nyaralni, hanem a szabályok is. A rengeteg előírás között talán a legfájóbb, hogy turistaként - azaz tömegesen - hozzánk még mindig nem jöhetnek az osztrákok.

Szinte minden országban eltérőek a belépési követelmények, ezért utazás előtt feltétlenül tájékozódni kell az adott célország beutazási szabályzatáról. A helyzet napról napra változik, s ez sem könnyíti meg a tervezést, de vigasztalódjunk azzal, hogy a választék egyre nagyobb. Most a magyar oltottak korlátozás nélkül mehetnek Bahreinbe, a Cseh Köztársaságba, Észak-Macedóniába, Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, Szlovéniába, Törökországba, Grúziába, Mongóliába, Romániába és Ciprusra. De még ezekben az országokban sem egyformák a szabályok, vannak például időkorlátok a különböző típusú vakcinák esetében, ráadásul van, ahol a plasztikkártya nem elég, igazolásokat is kérnek. Ennél persze sokkal több országba mehetünk nyaralni, csak már nem annyira egyszerűen. Nehéz lenne felsorolni a szabályokat, a konzuli szolgálat oldalán viszont napra kész és könnyen áttekinthető információkat kaphatunk a kiszemelt országról.

Az osztrákok sincsenek sokkal könnyebb helyzetben, hacsak azt nem vesszük, hogy ők úgy hozzászoktak az elmúlt évben a teszteléshez, mint mi a kávéfőzéshez. Nagyon sok országba még mindig negatív koronatesztet kell bemutatniuk a belépéskor. Számos különböző követelmény vonatkozik a teszt típusára és érvényességük időtartamára. Ezen kívül a regisztráció számos országban kötelező az utazás megkezdése előtt.

A tesztelt, beoltott vagy a betegségen átesett emberek - ez is fontos szempont - nyaralás után karanténmentesen térhetnek haza Ausztriába a legtöbb európai országból.

Minden feltétel nélkül utazhatnak az osztrákok szárazföldön és vízen többen között Luxemburgba, Észak-Macedóniába, Romániába és Svájcba. 72 óránál nem régebbi teszttel és a zöld útlevéllel pedig szinte az összes európai országba, például Franciaországba, Görögországba. Az olaszokhoz 48 nem régebbi PCR- vagy antigéntesztek kellenek.

Ami viszont végtelenül elkeserítő sokak számára, hogy turisztikai okokból még mindig a nem engedélyezett országok listáján van Finnország, Lettország, Norvégia, Oroszország, Csehország (kivéve a 24 órás tartózkodás esetén) mellett Magyarország is. Persze vannak kivételek, de az átjárható, tömeges, turisztikai célú utazás Ausztriából Magyarországra még mindig nem lehetséges. (Erről bővebben a szövetségi minisztérium honlapján .) És ez Sopronban és környékén különösen sokakat érint hátrányosan.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek