Mérik a magyarokat Burgenlandban

Abban az esetben, ha ez a kutatás igazolná, hogy elegendő és megfelelő nyitottságú magyar kisebbség él Bécsben és a nyugati szórványban, akkor a támogatáspolitikában is megfelelő eredményeket érhetnek el.

Hosszú ideje nem készült hivatalos tanulmány arról, hogy miként és merre élnek Ausztriában magyarok, hogyan használják a magyar nyelvet, kapcsolódnak-e magyar egyesületekhez, szervezetekhez. Első alkalommal indítottak június elején reprezentatív kutatást az Ausztriai Magyarok Kerekasztalának támogatásával, és a cél, hogy legalább ezer fő részvételével záruljon a hónap végén a szociológiai felmérés - írja az ORF.at .

A kérdések között fontos hangsúlyt kapott, hogy miként használják az itt élő magyarok az anyanyelvüket, és emellett mennyire tartják fontosnak, hogy gyermekeiknek lehetősége legyen túl az egyesületi kereteken, két tanítási nyelvű iskolában tanulni a német mellett a magyar nyelvet is. Emellett a válaszadók arról nyilatkozhatnak, hogy az ország mely részén élnek, milyen területen dolgoznak, milyen képzettséggel rendelkeznek, illetve, hogy miként kapcsolódnak a lakóhelyükön fellelhető, magyar szervezetekhez.

A válaszadók között várják azokat is, akik már akár második vagy harmadik generációként élnek Ausztriában, hogy ők hogyan őrizték meg az anyanyelvüket. A kérdőívek kitöltésére június 30-ig van lehetőség . Azt kérik, hogy mindenki vigye hírét ennek a felmérésnek, hogy az minél több emberhez elérjen, és a lehető legnagyobb létszámban kitöltsék. A kérdőív teljesen anonim módon működik, és nem kötelező minden kérdésre sem választ adni. Aki viszont vállalja nevét és megadja az email címét, az egy kisebb nyereményjátékon is részt vehet, amelyben egy 300 euró értékű, valamint 10 darab 30 euró értékű vásárlási utalványt osztanak szét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek