A Sinopharmmal és Szputnyikkal oltottaknak nem jár automatikusan az uniós vakcinaigazolás

Július 1-jétől vezetik be.

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament az utazások megkönnyítésére szolgáló uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait - írja az EUrológus.

Ugyanakkor a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinák esetében az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szputnyik-, vagy Sinopharm-vakcinával oltottak esetében a célország hatóságain múlik, hogy lehet-e korlátozásmentesen utazni.

Az igazolás azok számára érhető el, akik rendelkeznek oltással, vagy friss negatív teszteredménnyel, vagy már átestek a fertőzésen.

Az igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek