Ami a határátlépést illeti

A mai naptól, azaz június 10-étől könnyebb lett a határátlépés Ausztria irányába, Magyarország ugyanis már nem számít rizikóterületnek. A beutazási korlátozásokról szóló rendelet módosítását tegnap este tették közzé hivatalosan.

Abban az esetben, ha például Magyarországról, vagy Szlovákiából, esetleg Szlovéniából lépnénk be Ausztria területére, nem szükséges a regisztráció. Ez akkor igaz, ha teljesül a "3G" szabály, azaz: vagy rendelkezünk negatív teszteredménnyel, vagy kaptunk már oltást és eltelt azóta bizonyos idő, esetleg már átestünk a covid-19 betegségen.

Amennyiben ezek közül egyik sem teljesül, a koronavírus-tesztet 24 órán belül továbbra is lehet pótolni, de ebben az esetben továbbra is szükséges az előzetes regisztráció, a teszteredményt pedig utólag be kell mutatni a lakóhely vagy a beutazás helye szerint illetékes kerületi vagy járási járványügyi szervnek.

Ami a teszteket illeti: határátlépéshez az antigén gyorsteszt 48 óráig, PCR-teszt pedig 72 óráig érvényes, de német, vagy angol nyelvűnek kell lennie. Otthoni önteszt az országba való belépésre nem jogosít. A munkába, iskolába vagy családjukhoz ingázók esetében a tesztek határátlépéshez továbbra is egységesen 7 napig érvényesek.

Az angol és német nyelvű oltási bizonyítványok az első adag beadása utáni 22. naptól jogosítanak az Ausztriába való beutazásra, egészen az első oltás dátumától számított három hónapig. Ha a kétadagos oltások mindkét adagját beadták már, akkor az igazolások jelen állás szerint az első oltást követő 9 hónapig érvényesek.

A covid-19-betegségből történt gyógyulásról szóló, angol vagy német nyelvű orvosi igazolások a gyógyulástól számított 6 hónapig, az ezt megerősítő pozitív antitest-leletek pedig a mintavételtől számított 3 hónapig érvényesek. Utóbbi lehetőséggel azok is élhetnek, akiket a „Szputnyik V“ vakcinával oltottak be, amely pillanatnyilag sem WHO-, sem EMA-ajánlással nem rendelkezik.

Az ORF magyar oldalának cikke szerint a beutazáshoz június 10-től a kínai Sinovac-CoronaVac vakcinát is elfogadják. Az oltóanyagot június 1-jén hagyta jóvá a WHO vészhelyzeti felhasználásra.

A Sinopharm- és Sinovac- készítmények továbbra is csak a határátlépéshez használhatóak, mivel nem rendelkeznek EMA-ajánlással. A 3G-szabályhoz kötött más szolgáltatás igénybevételéhez, például éttermek vagy rendezvények látogatásához nem fogadják el őket. Aki mégis tartósan szeretne élni a 3G-szabályhoz kötött belföldi kedvezményekkel, annak érdemes antitesttesztet végeztetnie.

( magyarok.orf.at nyomán)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek