Vendégségben QR-kóddal itthon és Ausztriában

A mobiltelefonra letölthető igazolás, ami egy QR-kóddal jelenik meg, megkönnyíti pandémia utáni életünket - bár elsősorban a fiatalabbak körében népszerű. Megnéztük hogy működik itthon és hogyan Ausztriában.

Nálunk már május vége óta ingyenesen letölthető a koronavírus elleni védőoltást igazoló mobilalkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak is. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát -olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon , ahol videóval és részletes magyarázattal is segítik az applikáció alkalmazását.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Az alkalmazás megkönnyíti azok életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem. A kódot leolvasó szolgáltatók pedig a beléptetést tudják így egyszerűsíteni. Az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT). Az alkalmazás így egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. A mobilalkalmazás tehát az oltás tényét igazolja, a vírusfertőzésen való átesettséget nem igazolja, azt továbbra is csak a védettségi igazolvány igazolja.

Ausztriában másként, gyakorlatilag fordítva működik - egyelőre - QR-kód. Nyugati szomszédunknál június 10-én indult a „zöld igazolványnak“ is nevezett igazolásrendszer tesztüzeme. A „3G-ből“ egyelőre csak kettőt, a tesztelést és a korábban átvészelt fertőzést igazolhatják a digitális és papíralapú dokumentummal, de állítólag oltások is bekerülnek a rendszerbe még június vége előtt.

Egyelőre csak belföldön működik, júliustól viszont már Európa-szerte alkalmas lesz utazásra a kód - írja az ORF.at .

Az azonosítókat a FinanzOnline felületén és számos közhivatalban személyesen is lehet kérni, ingyenesen. A 3G-tanúsítványokat ezek után nem kell papíron hordani, hanem telefonra is letölthetők. Aki mégis papíron szeretné megkapni, annak a gyógyszertárak kinyomtatják. Az oltási adatok később kerülnek be a rendszerbe, de a papír alapú igazolások továbbra is érvényesek maradnak.

(Nyitókép: szifon.com)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek