Olvasói levél: Még javában tart a madarak költése, másodköltése

Olvasónktól, Józseftől kaptuk a következő levelet.

Június 19-én fedeztem fel a képen látható szürke légykapó-fészket a diófámon. A szülők szorgalmasan "kapkodják a legyeket" és rakják az éhes fiókák csőrébe.
Ezen kívül két rigópár, egy gerlepár, egy széncinege-pár és egy rozsdafarkú-pár is most költ az udvaron. És ezek csak a "felfedezettek", ismertek.
Ezért tiltott törvény által is ilyenkor a lombos fák kivágása, hiszen ezzel gyilkosságot követünk el. Sajnos sokan ezzel nem foglalkoznak: részben tudatlanságból, részben nemtörődömségből, kegyetlenségből.
Hiába "pótolják" a most kivágott fákat, a gyilkosság már megtörtént, a madarak, a fészekaljak elpusztultak, nem támadnak fel.

Madárfiókák
Olvasó

A Magyar Madártani Egyesület közleménye a témával kapcsolatban:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek! Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges elüldözését és akár sérülését, pusztulását okozza. Jó hír azonban az, hogy társadalmi összefogással, felelős állampolgárként a hatóságokkal együttműködve tehetünk ez ellen!

Olvasónk a következőként folytatja:

Az elmúlt hetekben vágtak ki egy hatalmas vadgesztenyefát Kópházán, a kegykápolna közelében, holott már lombos volt. Azzal indokolták, hogy életveszélyessé vált (ezt szakértők is alátámasztották), hatalmas ágak zuhantak le róla. A kivágása talán szükséges lehetett, de a fa már télen, a kilombosodás előtt is veszélyes volt, amikor még a madarak nem fészkeltek, költöttek. Akkor kellett volna kivágni!
Sopron szélén, a 84-es főút mentén is letaroltak egy fás-bokros sávot nemrég a Huncargo és a Szennyvíztelep között. Elvetemült gyilkos gazemberek tette ez is, mint az előbbi, minden bizonnyal mohó "gazdasági érdekből".
Erről mondta falunk egykori jeles lakója, dr.Sólymosy László báró, ornitológus:
"ez a tett ugyanaz, mint az édesanyára rádönteni, rágyújtani a házát, amikor áldott állapotban van, vagy pici gyermekeit neveli."

PEDIG TÖRVÉNYRE SEM LENNE SZÜKSÉG, CSUPÁN ALAPVETŐ EMBERI TISZTESSÉGRE. Bízom benne, hogy ilyen becstelenség a falumban nem történik, nem történhet meg! -zárta szavait olvasónk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek