Szombatonként látogatható a papréti zsinagóga

Szeptember 25-ig délutánonként látogatható a papréti zsinagóga, az évekig mostoha sorsú soproni templom, ami még puszta falaival is tekintélyt parancsoló.

Az 1890-ben és '91-ben, Schiller János tervei szerint épült ortodox zsinagóga újranyitása a centenáriumi évnek köszönhető. A soproni önkormányzat szeptember 25-ig minden szombaton lehetővé teszi a látogatást 14-től 19 óráig.

Az izraelita polgárok jogegyenlőségét az 1867-es XVII. törvénycikk mondta ki, ennek volt köszönhető, hogy Sopronban 1869-ben neológ, 1871-ben pedig ortodox hitközségek is alakultak. Az ortodox hívők papréti zsinagógája eredetileg a térre nézett, most a látogatónak meg kell kerülnie az épületet. Belépve csak elképzelni tudjuk a puszta téglafalak között milyen lehetett teljes pompájában a zsinagóga. A Tóraolvasó középen állt, a nők a karzaton foglaltak helyet. Ebből mindössze a karzatot tartó öntöttvas oszlopok maradtak fenn.

Az ajtón belépve ez a kép fogad: csak falak maradtak és az emlékezet.
Enyugat.hu

A vészkorszakban a Papréten is gettót alakítottak ki, majd a soproni zsidókat is deportálták. A túlélők még visszatértek templomukba, de a szocializmus végleg felmorzsolta közösségüket. Ma már azt sem tudni pontosan, hogy került el a hitközségtől a zsinagóga tulajdonjoga. Nehéz is volt visszaszerezni, hosszú évekig tartott. Sándor Péter, a közösség motorja is sokat tett ezért halála előtt.

S hogy mi köze az 1921-es népszavazásnak a zsidó hitközséghez? Nagyon is sok! A város izraelita polgárai ugyanis - ahogy ezt nyilatkozatban is tudatták - örömmel adtak kifejezést "a magyar hazához való hűséges ragaszkodásuknak".

Nekik is köszönhető tehát, hogy Sopron magyar maradt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek