Édes soproni belváros: mézeskalácsból sütik ki

Kétszáz illatos, méretarányos mézeskalácsból áll majd össze a népszavazás 100. évfordulójára Sopron ennivaló belvárosa.

Mézeskalács falvak sokfelé épültek és épülnek az ádventi időszakban. Sopron az idei esztendőben egyedülálló vállalkozást hirdet: süssük ki együtt a belvárost! Mivel Magyarország egyik legszebb műemlék óvárosáról van szó, természetesen pontos műemléki felmérések alapján készülnek majd a kisebb-nagyobb házikók 1:50 méretarányban. Vagyis a Tűztorony 120 cm magas lesz, a Várkerületi OTP meg 80 cm hosszú és 40 cm magas. A kb. 70 négyzetméteres terepasztalon a 100 éve még erre csilingelő soproni villamos is életre kel.

Az ötlet és a szervezés a Pro Kultúra Sopron munkája, de a megvalósításba a soproniak is bekapcsolódhatnak. A méretarányos épülettervek megszerkesztésében műemlékes szakemberek és profi makettezők dolgoznak, a tepsire méretezett szabásminták összeállításában leendő grafikusok és diáksegítők munkálkodnak, hogy mindenki, aki a sütésben részt vesz – pontos rajzok és mintaívek alapján dolgozhasson.

A Tündérfesztiválon már feltűnt egy "mézeskalács házikó", benne Fischer Erikával, aki a project szakmai vezetője.
Pro Kultúra Sopron

A házak megsütésében a szervezők számítanak a soproni pékségek, cukrászatok és éttermek közreműködésére is: a nagyobb épületek ezekben a nagykonyhákban készülnek el. De 100 épületre vállalkozhatnak a soproni háziasszonyok, nagymamák, családok is. A választható épületek jegyzéke alapján mindenki eldöntheti, melyik épületnek áll neki novemberben. A tésztát, a pontos méreteket és a technológiát minden lelkes jelentkező megkapja az ősz folyamán – egy feltétellel: csak az vállalkozhat egy-egy soproni épületre, aki részt vesz egy hétvégi közösségi sütésen októberben.

Az elkészült házakat novemberben azután összeillesztik, kivilágítják és Ádvent első vasárnapjától Vízkeresztig a Munkácsy-teremben bemutatják. És ezt az Édes Belvárost mindenkinek látnia kell!

Akit érdekel a kezdeményezés, vagy további információkat szeretne, máris jelentkezne a sütésre - regisztráljon az alábbi címen: edesbelvaros@gmail.com.

A projektben részt vevő szakemberek már dolgoznak: három héten át szerkesztik a méretarányos szabásmintákat a házakhoz, hogy mindegyik időben elkészülhessen. Kilencen dolgoznak a mintákon, szeptemberig el kell készülniük. Októberben pedig a közösségi sütőalkalmak indulnak, 3-3 órában...

Ez egy édes ötlet, jó lesz részt venni benne! A végeredmény pedig egészen ennivalónak ígérkezik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek